Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Abraham naš otac u vjeri. Povijest, vjera i teologija

Adalbert Rebić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 237 Kb

str. 513-529

preuzimanja: 1.628

citiraj


Sažetak

U radu autor razlaže Abrahamov život, njegov lik i djelo. Najprije osvjetljuje pitanje povijesnosti Abrahamova pojavka na biblijskoj sceni, a zatim njegovo značenje za povijest Božjeg naroda, starozavjetnog Izraela. Autor potom opširnije analizira Abrahamov poziv, u kojem se ističu njegova vjera i povjerenje u Boga. Nadalje, pokazuje kako se Bog objavljuje u Abrahamovu životu, kako s njime s jedne strane komunicira izravno (stariji tekstovi), a s druge strane preko anđela (mlađi tekstovi). U tome se Bog prilagođava ljudskim načinima komuniciranja. Kao primjer ističe se prizor u kojem se Bog objavljuje Abrahamu u liku »trojice« i obećaje mu Izakovo rođenje.
Posebno poglavlje autor posvećuje nacrtu izraelske povijesti koja se nazire već u Abrahamovu životu: u Abrahamu je izraelska povijest anticipirana kroz put od Ura Kaldejskog do Kanaana (povratak iz babilonskog sužanjstva), pa do Egipta i opet iz Egipta u Kanaan (izlazak iz Egipta, iz kuće ropstva), te ulazak u Obećanu zemlju. Abraham je tako postao simbolom jedinstva izraelskoga naroda, unatoč unutarnjim (plemenskim) razlikama.
Autor potom analizira Abrahama kao svjedoka izvorne religije. U biblijskim je tekstovima Abraham predstavljen kao preteča svih onih koji vjeruju, postaje »otac u vjeri« onima kojima nije »otac po krvi«. Abraham je čovjek spasenja unaprijed, čovjek odlaska bez povratka, čovjek čina vjere, otac mogućih i nemogućih pothvata, i po tome je on nama danas uzor u međureligijskom sporazumijevanju. Na kraju autor izlaže Abrahamov lik u Kur'anu. Kur'an spominje Abrahama (Ibrahima) na mnogim mjestima. On je za Kur'an prvi musliman, prvi čovjek koji se potpuno Bogu predao i koji je u tom pogledu preteča Muhameda. Autor zaključuje svoje izlaganje ukazujući na važnost Abrahama u međureligijskom dijalogu danas.

Ključne riječi

Abraham; Abraham i povijest; vjera i povijest; pojam biblijske povijesti; Abraham u Bibliji; Abraham čovjek vjere; Abraham uzor vjernika; Abraham u Kur'anu

Hrčak ID:

23824

URI

https://hrcak.srce.hr/23824

Datum izdavanja:

18.1.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.001 *