Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32728/mo.06.3.2011.05

PREDUVJETI ZA PRIMJENU INKLUZIJE

Petar Dmitrović ; Pedagoški fakultet u Bijeljini, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina)


Puni tekst: srpski pdf 132 Kb

str. 69-82

preuzimanja: 3.663

citiraj


Sažetak

Rad sa djecom posebnih potreba mnogi još uvijek smatraju idealističkim i nerealnim. Međutim, primjena inkluzije sa djecom posebnih potreba danas je već postala realnost, jer ne zahtijeva specijalne uslove, s obzirom da je devetogodišnje obrazovanje obavezno.
Danas se zahtijeva otvaranje fleksibilnih škola, otvorenih, koje su dobro vođene, organizovane i kadrovski osposobljene za rad sa učenicima različitih sposobnosti, kultura, jezika, koje u svoj centar postavljaju razvijanje sposobnosti, interesa i potreba, a ne sadržaje predefinisanih, rigidnih i pretjeranih zahtjeva u nastavnim planovima i programima. Neophodno je svoj djeci obezbijediti ostvarivanje prava na vaspitanje i obrazovanje, te obrazovanje bez etiketiranja i segregacije. Za veće postignuće ove djece u razrednoj nastavi neophodno je utvrditi emocionalnu zrelost za polazak u školu, te kako su porodični odnosi uticali na emocionalnu zrelost djeteta. Razredna nastava je dio obrazovnog sistema koji treba da izgradi temelje inkluzivnog obrazovanja i prihvati različitosti među učenicima. Međutim, veoma je važno ne zapostavljati ostalu djecu. Učitelj je taj koji uz adekvatnu motivaciju, stručnu osposobljenost i podrušku pokreće pozitivne promjene i razvija osjećaj jednakosti među učenicima.
Emocionalna zrelost je bitan faktor pripreme za polazak u školu i jedan od najznačajnih i najvećih događaja u djetinjstvu. Pripremljenost podrazumijeva djetetovu razvijenost na svim onim područjima koja su bitna za njegov uspjeh početkom osnovnog školovanja, tj. za savladavanje zadataka i obaveza koje postavlja vaspitno-obrazovna ustanova. U okviru redovne razredne i predmetne nastave treba izgraditi temelje inkluzivnog obrazovanja i prihvatili različitosti među učenicima u bilo kom pogledu. Treba imati u vidu da ni jedna reforma koja je bila uperena protiv nastavničkih interesa, kada oni nisu bili uključeni u nju, nije uspjela.

Ključne riječi

inkluzivno obrazovanje; pedagoški standardi; savremena škola; zrelost djeteta za polazak u školu; učenici sa posebnim potrebama

Hrčak ID:

71609

URI

https://hrcak.srce.hr/71609

Datum izdavanja:

5.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.135 *