Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Upotreba pivskoga kvasca u hranidbi kopuna.

Nora Mas ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vlasta Šerman ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Horvat ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Eva Strakova ; Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, Brno, The Czech Republic
Hrvoje Valpotić ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Mikulec ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Pavel Suchy ; Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, Brno, The Czech Republic
Silvijo Vince ; Clinic for Reproduction and Obstetrics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 167 Kb

str. 245-252

preuzimanja: 599

citiraj


Sažetak

Istražena je upotreba pivskoga kvasca u hranidbi kopuna. Istraživanje je provedeno na 40 kopuna hibridne linije Ross 308 kopuniziranih u dobi od 28 dana. Tijekom 22 tjedna kopuni su hranjeni i napajani po volji te držani u kontroliranim zoohigijenskim uvjetima. Pokusni kopuni u krmnim su smjesama kao bjelančevinasto krmivo dobivali pivski kvasac dok su kontrolni kopuni u komercijalnim smjesama za tov pilića dobivali u starteru riblje brašno, a u finišeru 1 i finišeru 2 sačme uljarica. Rezultati istraživanja pokazali su da nema statistički značajnih razlika (P<0,05) između završnih tjelesnih masa kopuna, konverzije hrane, randmana i udjela mase prsa u masi trupa što govori u prilog zaključku da se u hranidbi kopuna bjelančevine ribljeg brašna mogu uspješno zamijeniti bjelančevinama pivskog kvasca.

Ključne riječi

kopun; proizvodni rezultati; pivski kvasac

Hrčak ID:

99869

URI

https://hrcak.srce.hr/99869

Datum izdavanja:

28.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.333 *