hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.67 No.2 Travanj 2017.

Izvorni znanstveni članak
DOI: 10.15567/mljekarstvo.2017.0202

Prisutnost mikotoksina roda Fusarium u krmivima i kravljem mlijeku uzorkovanim sa hrvatskih farmi tijekom 2015. godine

Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Vulić ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Microbiology of Feed, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Tina Lešić ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Miroslav Benić ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Mastitis and Raw Milk Quality, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Vesna Jaki Tkalec ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Centre Križevci, Ivana Z. Dijankovečkog 10, 48260 Križevci, Croatia
Nada Vahčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (213 KB) str. 102-111 preuzimanja: 93* citiraj
APA
Pleadin, J., Vulić, A., Zadravec, M., Lešić, T., Benić, M., Jaki Tkalec, V., Vahčić, N. (2017). Presence of Fusarium mycotoxins in feedstuffs and cow milk sampled from Croatian farms during 2015. Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 67(2). doi:10.15567/mljekarstvo.2017.0202

Sažetak
Mikotoksini mogu kontaminirati hranu životinjskog podrijetla putem carry-over efekta i predstavljaju potencijalni rizik za ljudsko zdravlje. Problem kontaminacije mikotoksinima iz roda Fusarium izražen je naročito tijekom kišovitih godina, koje ujedno karakteriziraju i značajne promjene temperature. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu fuzarijskih mikotoksina zearalenona (ZEN), deoksinivalenola (DON) i fumonizina (FUM) u kukuruznoj silaži (n=21), koncentriranoj hrani za mliječne krave (n=56) i uzorcima kravljeg mlijeka (n=105), uzorkovanih tijekom 2015. godine sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz četiri hrvatske regije. Prisutnost mikotoksina određena je primjenom ELISA validiranih metoda. Utvrđena je visoka razina kontaminacije stočne hrane posebno za ZEN, s vrijednostima većim od preporučenih u 9,5 % uzoraka kukuruzne silaže. Na DON je bilo pozitivno 14,3 % uzoraka mlijeka, s koncentracijom u rasponu od 5,4 do 67,3 μg/L. ZEN je određen u 94,3 % uzoraka mlijeka, u rasponu od 0,3 do 88,6 μg/L. FUM nije određen u niti jednom od analiziranih uzoraka mlijeka. S obzirom na prihvatljiv dnevni unos (TDI) definiran za ove mikotoksine, zdravstveni rizik za ljude koji proizlazi iz konzumacije kravljeg mlijeka općenito se može smatrati niskim, čak i tijekom razdoblja koja karakteriziraju vremenski uvjeti pogodni za proizvodnju fuzarijskih mikotoksina u žitaricama, a koje se nadalje koriste kao hrana za muzne krave. Izuzetak predstavljaju pojedini uzorci mlijeka u kojima su određene visoke koncentracije ZEN.

Ključne riječi
mikotoksini roda Fusarium; kravlje mlijeko; mliječna goveda; krmiva; hrvatske farme

Hrčak ID: 180150

URI
http://hrcak.srce.hr/180150

[engleski]

Posjeta: 216 *