hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.67 No.2 Travanj 2017.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0205

Teksturalne i fizikalno-kemijske karakteristike bijelih kozjih sireva u salamuri od smrznutog mlijeka i gruša. Primjena kvadratnog I - odstupanja

Nemanja V. Kljajevic ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Zorana N. Miloradovic ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Jelena B. Miocinovic ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia
Snezana T. Jovanovic ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Food Technology and Biochemistry, Nemanjina 6, 11081 Belgrade, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (186 KB) str. 130-137 preuzimanja: 129* citiraj
APA
Kljajevic, N.V., Miloradovic, Z.N., Miocinovic, J.B., Jovanovic, S.T. (2017). Textural and physico-chemical characteristics of white brined goat cheeses made from frozen milk and curd. The use of square I - distance statistics. Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 67(2). doi:10.15567/mljekarstvo.2017.0205

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je istpitivanje utjecaja kratkotrajnog skladištenja smrznutog mlijeka i gruša na teksturalne i fizikalno-kemijske karakteristike kozjeg bijelog sira u salamuri. Sirovo mlijeko i gruš (u različitim fazama prešanja) smrznuti su i skladišteni sedam dana na temperaturi od -27 °C. Po odmrzavanju, svi eksperimentalni sirevi proizvedeni su prema standardnoj proceduri, identičnoj kao i za kontrolni sir, koji nije bio podvrgnut smrzavanju ni u jednoj fazi proizvodnje. Kvadratno I – odstupanje primijenjeno je pri rangiranju eksperimentalnih sireva prema sličnosti s kontrolnim sirom u smislu teksture i fizikalno-kemijskih karakteristika. Rezultati pokazuju da je sir od smrznutog mlijeka najsličniji kontrolnom siru prema svim ispitivanim parametrima teksture i fizikalno-kemijskih karakteristika.

Ključne riječi
tekstura; bijeli sir u salamuri; kozje mlijeko; smrznuto mlijeko; zamrznut gruš

Hrčak ID: 180153

URI
http://hrcak.srce.hr/180153

[engleski]

Posjeta: 261 *