hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.67 No.2 Travanj 2017.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206

Promjene i povezanost fizikalno-kemijskih pokazatelja, broja somatskih stanica i kvalitete gruša tijekom laktacije ovaca Lacaune pasmine

Jan Kuchtík ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Leona Konečná ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Vladimír Sýkora ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Květoslava Šustová ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Martin Fajman ; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Ivica Kos   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2126-2566 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (165 KB) str. 138-145 preuzimanja: 115* citiraj
APA
Kuchtík, J., Konečná, L., Sýkora, V., Šustová, K., Fajman, M., Kos, I. (2017). Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes. Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 67(2). doi:10.15567/mljekarstvo.2017.0206

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene i povezanost fizikalno-kemijskih pokazatelja, broja somatskih stanica (BSS) i kvalitete gruša tijekom laktacije ovaca Lacaune pasmine. Istraživanje je provedeno na osamnaest ovaca druge laktacije na ekološkoj farmi u Valaškoj Bistrici (Republika Češka). Utvrđeno je da je stadij laktacije statistički značajno utjecao na gotovo sve istraživane pokazatelje osim na pH, titracijsku kiselost, BSS i kvalitetu gruša. Sadržaj suhe tvari, masti, ukupnih proteina, kazeina, Ca i P se povećavao, a dnevna količina mlijeka i sadržaj laktoze su se smanjivali s trajanjem laktacije. Stadij laktacije imao je značajan utjecaj na vrijeme koagulacije koje se povećavalo s trajanjem laktacije. Produženje vremena koagulacije bilo je pozitivno povezano sa sadržajem suhe tvari, kazeina i Ca. Za razliku od tog, stadij laktacije nije značajno utjecao na kvalitetu gruša, kao što nisu ni utvrđene značajne korelacije između kvalitete gruša i ostalih pokazatelja, osim za vrijeme koagulacije (r=0,40). Može se zaključiti da su ovce Lacaune pasmine imale zadovoljavajuću proizvodnju mlijeka te fizikalnokemijske i tehnološke pokazatelje mlijeka usprkos ekstenzivnoj ishrani.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; laktacija; kemijski sastav; tehnološka svojstva; koagulacija mlijeka

Hrčak ID: 180154

URI
http://hrcak.srce.hr/180154

[engleski]

Posjeta: 234 *