hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.67 No.2 Travanj 2017.

Izvorni znanstveni članak
DOI: 10.15567/mljekarstvo.2017.0207

Profil masnih kiselina, broj somatskih stanica i mikrobiološka kvaliteta mlijeka dobivenog potpunom strojnom mužnjom i ručnim izmuzivanjem Chios ovaca

Basil Skapetas ; Alexander Technological Educational Institute, School of Agricultural Technology, Department of Agricultural Technologists, 57400 Thessaloniki, Greece
Vassileios Bampidis ; Alexander Technological Educational Institute, School of Agricultural Technology, Department of Agricultural Technologists, 57400 Thessaloniki, Greece
Vladimiros Christodoulou ; Agricultural Research Foundation (N.AG.RE.F.), Animal Research Institute, National, 58100 Giannitsa, Greece
Maria Kalaitzidou ; Alexander Technological Educational Institute, School of Agricultural Technology, Department of Agricultural Technologists, 57400 Thessaloniki, Greece

Puni tekst: engleski, pdf (199 KB) str. 146-154 preuzimanja: 0* citiraj
APA
Skapetas, B., Bampidis, V., Christodoulou, V., Kalaitzidou, M. (2017). Fatty acid profile, somatic cell count and microbiological quality of total machine milk and hand stripped milk of Chios ewes. Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 67(2). doi:10.15567/mljekarstvo.2017.0207

Sažetak
Ciljevi ovog rada bili su procijeniti učinak izmuzivanja mlijeka na sastav, profil masnih kiselina, broj somatskih stanica i mikrobiološku kvalitetu mlijeka ovaca Chios pasmine. U istraživanje je bilo uključeno ukupno četrdeset osam životinja (16 prve, 16 druge i 16 treće i kasnijih laktacija). Sve su životinje hranjene sa 1,06 kg/ovci/dan koncentrirane smjese i 0,9 kg/ovci/dan sijena lucerne. Ovce su mužene dva puta dnevno tijekom 10 tjedana u izmuzištu tipa «Casse» 1x24 s 12 muznih jedinica. Dobiveni podaci analizirani su ANOVA testom. Rezultati istraživanja pokazali su da je udjel masti ručno izmuženog mlijeka bio veći nego u mlijeku dobivenom cjelokupnom strojnom mužnjom, dok su udjeli proteina i laktoze bili na istim razinama. Unatoč višem udjelu masti u ručno izmuženom mlijeku, profil masnih kiselina u dvije frakcije bio je sličan. Samo su koncentracije eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokoheksanoične kiseline (DHA) utvrđene u većim količinama u ručno izmuženom mlijeku. Broj somatskih stanica bio je niži u cjelokupnoj strojnoj mužnji, a mikrobiološka kvaliteta bila je bolja u ručno izmuženom mlijeku. Faza laktacije značajno je utjecala na sve izmjerene varijable.

Ključne riječi
Chios ovce; profil masnih kiselina; frakcije mlijeka; sastav mlijeka

Hrčak ID: 180155

URI
http://hrcak.srce.hr/180155

[engleski]

Posjeta: 0 *