hrcak mascot   Srce   HID

Tehnički vjesnik, Vol.24 No.Supplement 2 Rujan 2017.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17559/TV-20170406124003

Energetska vrijednost poljoprivrednih ostataka pira (Triticum spelta L.) − zaboravljene kulture

Darko Kiš   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9948-2040 ; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Ul. V. Preloga 1, 31000, Osijek, Croatia
Nives Jovičić ; University of Applied Sciences Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, 10410 Velika Gorica, Croatia
Ana Matin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9949-0278 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000, Zagreb, Croatia
Sanja Kalambura   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4337-4892 ; University of Applied Sciences Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, 10410 Velika Gorica, Croatia
Sonja Vila ; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Ul. V. Preloga 1, 31000, Osijek, Croatia
Sunčica Guberac ; J. J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Ul. V. Preloga 1, 31000, Osijek, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (451 KB) str. 369-373 preuzimanja: 37* citiraj
APA
Kiš, D., Jovičić, N., Matin, A., Kalambura, S., Vila, S., Guberac, S. (2017). Energetska vrijednost poljoprivrednih ostataka pira (Triticum spelta L.) − zaboravljene kulture. Tehnički vjesnik, 24(Supplement 2). doi:10.17559/TV-20170406124003
Puni tekst: engleski, pdf (451 KB) str. 369-373 preuzimanja: 49* citiraj
APA
Kiš, D., Jovičić, N., Matin, A., Kalambura, S., Vila, S., Guberac, S. (2017). Energy value of agricultural spelt residue (Triticum spelta L.) – forgotten cultures. Tehnički vjesnik, 24(Supplement 2). doi:10.17559/TV-20170406124003

Sažetak
Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica, a potječe iz Azije. Od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica. Nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe ostaje biomasa pira kao nusproizvod odnosno otpad. Rastuće cijene fosilnih goriva i sve veće zabrinutosti oko klimatskih promjena stvaraju sve veću potražnju za novim izvorima sirovine za održivu proizvodnju topline. U posljednjih nekoliko godina istraživanja su pokazala pozitivne učinke uporabe poljoprivrednih ostataka za proizvodnju energije. Zrno pira prerađuje se u različite svrhe, dok pljeve, pljevice te stabljika zaostaju kao nusproizvod odnosno ostatak u proizvodnji. Stoga je značajno provesti istraživanje kako bi se utvrdila energetska (goriva) svojstva pljeve i pljevice te stabljike pira. U radu su obuhvaćene dvije sorte pira BcVigor i Ostro. Nakon prikupljenih i homogeniziranih uzoraka za svaku sortu određene su gornje i donje ogrjevne vrijednosti (Hg i Hd). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da su pljeve i pljevice te stabljika pira, kao ostatak nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe, vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju energije zbog svoje visoke ogrjevne vrijednosti: gornja ogrijevna vrijednost stabljike sorte BcVigor iznosi 17.367 MJ/kg, a stabljike sorte Ostro 17.224 MJ/kg dok gornja ogrijevna vrijednost pljeve i pljevice sorte Ostro iznosi16.402 MJ/kg, a sorte BcVigor 16.650 MJ/kg.

Ključne riječi
biomasa; energija; pir; zaštita okoliša

Hrčak ID: 186078

URI
http://hrcak.srce.hr/186078

[engleski]

Posjeta: 153 *