hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.10/11 No.1 Veljača 2002.

Izvorni znanstveni članak

Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta

Nives Rittig-Beljak ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (875 KB) str. 111-124 preuzimanja: 4.215* citiraj
APA
Rittig-Beljak, N. (1999). Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta. Studia ethnologica Croatica, 10/11(1), 111-124. Preuzeto s http://hrcak.srce.hr/48541

Sažetak
Etnolozi i istraživači europske prehrane najčešće izvode porijeklo jela iz antičko - rimskog nasljeđa. Puh je istarski specijalitet. Položaj Istre upućuje na dosljedan povijesni kontinuitet. Konzumirali su ga u rimsko vrijeme, postoji i patricijski recept u Apicijevoj kuharici iz I. stoljeća, no nemamo dokaza kontinuitetu lova ili konzumacije puha po dolasku Slavena u Istru. U prilog činjenici da je puh prirodna hrana poput mnogih sitnih sisavaca govori i to da je omiljen upravo najjednostavnije pripremljen - na ražnju. Starije generacije istarskih seljaka spašavao je od gladi. Nestankom bogatih šuma broj lovaca se smanjuje, prehrana postaje raznolikija a konzumacija puha dobiva regionalni, elitistički karakter. U suvremenom turističkom kontekstu, puh je sve sličniji rafiniranom rimskom predjelu. O mjestu puha u suvremenoj svakodnevici autorica doznaje analizirajući stav lovaca iz Kastva, kraj Rijeke.

Ključne riječi
puh; regionalni specijalitet; Istra

Hrčak ID: 48541

URI
http://hrcak.srce.hr/48541

[engleski]

Posjeta: 4.577 *