hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA

Miroslav Krizmanić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Anto Mijić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivica Liović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Aleksandra Sudarić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Rezica Sudar ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Tomislav Duvnjak ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Goran Krizmanić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Marijan Bilandžić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (138 KB) str. 41-47 preuzimanja: 375* citiraj
APA 6th Edition
Krizmanić, M., Mijić, A., Liović, I., Sudarić, A., Sudar, R., Duvnjak, T., ... Bilandžić, M. (2013). UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA. Poljoprivreda, 19 (1), 41-47. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104248
MLA 8th Edition
Krizmanić, Miroslav, et al. "UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA." Poljoprivreda, vol. 19, br. 1, 2013, str. 41-47. https://hrcak.srce.hr/104248. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Krizmanić, Miroslav, Anto Mijić, Ivica Liović, Aleksandra Sudarić, Rezica Sudar, Tomislav Duvnjak, Goran Krizmanić i Marijan Bilandžić. "UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA." Poljoprivreda 19, br. 1 (2013): 41-47. https://hrcak.srce.hr/104248
Harvard
Krizmanić, M., et al. (2013). 'UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA', Poljoprivreda, 19(1), str. 41-47. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104248 (Datum pristupa: 19.10.2019.)
Vancouver
Krizmanić M, Mijić A, Liović I, Sudarić A, Sudar R, Duvnjak T i sur. UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA. Poljoprivreda [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.10.2019.];19(1):41-47. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104248
IEEE
M. Krizmanić, et al., "UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA", Poljoprivreda, vol.19, br. 1, str. 41-47, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104248. [Citirano: 19.10.2019.]

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja 17 novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta kroz tri godine (2009.-2011.) na dvije lokacije (Nova Gradiška i Osijek), s ciljem da se utvrdi varijabilnost sadržaja ulja i sastav masnih kiselina u ulju u različitim okolinama. Utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju ulja i sastavu masnih kiselina između godina, lokacija i hibrida. Prosječan sadržaj ulja iznosio je 48,74 %, sadržaj palmitinske kiseline (C16:0) 5,626%, stearinske (C18:0) 3,682%, oleinske (C18:1) 24,741% i linolne (C18:2) 64,447%. Na obje lokacije, najveći je sadržaj ulja bio 2011. godine (50,97%), 2009. oleinske kiseline (27,379%), a 2010. najveći sadržaj linolne kiseline (66,153%). Statistički značajno veći sadržaj ulja, palmitinske i linolne kiseline ostvaren je na lokaciji Nova Gradiška. Na lokaciji Osijek ostvaren je statistički značajno veći sadržaj oleinske kiseline (25,820%). Palmitinska, stearinska i linolna kiselina bile su u statistički visoko značajnoj srednje jakoj do jakoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem ulja, a oleinska kiselina u jakoj negativnoj korelaciji (-0,660**). Odnos oleinske i linolne kiseline bio je statistički značajno u visoko negativnoj korelaciji (-0,974**).

Ključne riječi
suncokret; hibridi; sadržaj ulja; masne kiseline

Hrčak ID: 104248

URI
https://hrcak.srce.hr/104248

[engleski]

Posjeta: 586 *