hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8

Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Stela Jokić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Lana Kelnerić ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Nina Berović ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 56-67 preuzimanja: 38* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Kelnerić, L. i Berović, N. (2019). Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola. Glasnik Zaštite Bilja, 42 (4), 56-67. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 42, br. 4, 2019, str. 56-67. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Stela Jokić, Drago Šubarić, Lana Kelnerić i Nina Berović. "Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola." Glasnik Zaštite Bilja 42, br. 4 (2019): 56-67. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8
Harvard
Moslavac, T., et al. (2019). 'Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola', Glasnik Zaštite Bilja, 42(4), str. 56-67. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8
Vancouver
Moslavac T, Jokić S, Šubarić D, Kelnerić L, Berović N. Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2019 [pristupljeno 14.10.2019.];42(4):56-67. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8
IEEE
T. Moslavac, S. Jokić, D. Šubarić, L. Kelnerić i N. Berović, "Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola", Glasnik Zaštite Bilja, vol.42, br. 4, str. 56-67, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenki konoplje na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše za izlaz pogače i temperatura grijača glave preše. Također je istraživan utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ulja konoplje, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, sintetski antioksidans BHA te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage u različitom vremenskom periodu. Također su uzorci zagrijavani kod različite snage uređaja i konstantnom vremenskom periodu. Rezultat testa ubrzane oksidacije ulja konoplje izražen je peroksidnim brojem. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja konoplje. Porastom temperature glave preše povećava se proizvodnja sirovog ulja i hladno prešanog ulja. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka ulja u vremenu 10-50 minuta dolazi do porasta temperature i peroksidnog broja, dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Najveća stabilnost ulja konoplje postignuta je kombinacijom ekstrakta ružmarina i sinergista limunske kiseline.

Ključne riječi
sjemenke konoplje, hladno prešanje, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti

Hrčak ID: 223814

URI
https://hrcak.srce.hr/223814

[engleski]

Posjeta: 81 *