hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke

Zoran Herceg   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anet Režek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Suzana Rimac Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Fulltext: croatian, pdf (224 KB) pages 181-193 downloads: 1.017* cite
APA 6th Edition
Herceg, Z., Režek, A. & Rimac Brnčić, S. (2008). Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke. Mljekarstvo, 58 (2), 181-193. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/23065
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran, et al. "Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke." Mljekarstvo, vol. 58, no. 2, 2008, pp. 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065. Accessed 20 Apr. 2021.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran, Anet Režek and Suzana Rimac Brnčić. "Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke." Mljekarstvo 58, no. 2 (2008): 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065
Harvard
Herceg, Z., Režek, A., and Rimac Brnčić, S. (2008). 'Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke', Mljekarstvo, 58(2), pp. 181-193. Available at: https://hrcak.srce.hr/23065 (Accessed 20 April 2021)
Vancouver
Herceg Z, Režek A, Rimac Brnčić S. Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [cited 2021 April 20];58(2):181-193. Available from: https://hrcak.srce.hr/23065
IEEE
Z. Herceg, A. Režek and S. Rimac Brnčić, "Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke", Mljekarstvo, vol.58, no. 2, pp. 181-193, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/23065. [Accessed: 20 April 2021]
Fulltext: english, pdf (224 KB) pages 181-193 downloads: 641* cite
APA 6th Edition
Herceg, Z., Režek, A. & Rimac Brnčić, S. (2008). Molecular basis of whey protein functionality. Mljekarstvo, 58 (2), 181-193. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/23065
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran, et al. "Molecular basis of whey protein functionality." Mljekarstvo, vol. 58, no. 2, 2008, pp. 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065. Accessed 20 Apr. 2021.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran, Anet Režek and Suzana Rimac Brnčić. "Molecular basis of whey protein functionality." Mljekarstvo 58, no. 2 (2008): 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065
Harvard
Herceg, Z., Režek, A., and Rimac Brnčić, S. (2008). 'Molecular basis of whey protein functionality', Mljekarstvo, 58(2), pp. 181-193. Available at: https://hrcak.srce.hr/23065 (Accessed 20 April 2021)
Vancouver
Herceg Z, Režek A, Rimac Brnčić S. Molecular basis of whey protein functionality. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [cited 2021 April 20];58(2):181-193. Available from: https://hrcak.srce.hr/23065
IEEE
Z. Herceg, A. Režek and S. Rimac Brnčić, "Molecular basis of whey protein functionality", Mljekarstvo, vol.58, no. 2, pp. 181-193, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/23065. [Accessed: 20 April 2021]

Abstracts
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.

Keywords
proteini sirutke; molekularna osnova funkcionalnosti proteina

Hrčak ID: 23065

URI
https://hrcak.srce.hr/23065

[english]

Visits: 2.449 *