hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Univerzum demona i svijet na kraju srednjega vijeka

Leander Petzoldt ; Institut für Volkskunde, Innsbruck, Österreich

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Vjerovanje u demone i duhove elemenata bilo je rašireno već u antici, ali se i u 16., 17. i 18. st. širilo onodobnom učenom literaturom i usmenim pričama, u prvome redu osobnim izvješćima o nadnaravnim doživljajima. Istraživanje vjerovanja polazi od subjektivne vjerodostojnosti takvih izvješća. Vjerovanje i usmena predaja su time uz prirodoznanstvene i filozofske zapise od renesanse do 18. st. najvažnijim izvorom za istraživanje predodžbi o demonima i duhovima elemenata.
Ono zbog čega je teško opisati bitne odrednice demona, kakvima se javljaju u vjerovanjima zapadnih naroda, jest neodređenost i neuhvatljivost njihovih bića, bogatstvo preobrazbi njihovih obličja te nestalnost njihova karaktera. Demoni su likovi i iz vjerovanja i pripovijedanja, a istodobno i fenomeni što se konkretiziraju u usmenim pričama.
Autor daje pregled razvoja vjerovanja u demone od antike do danas. Opisuje srednjovjekovne predodžbe o demonima te izabranim primjerima upućuje na složenost geneze i razvoja demonskih bića.

Ključne riječi
demoni; duhovi elemenata; Europa

Hrčak ID: 27790

URI
https://hrcak.srce.hr/27790

[engleski]

Posjeta: 431 *