hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.10/11 No.1 Veljača 2002.

Izvorni znanstveni članak

Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta

Nives Rittig-Beljak ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (875 KB) str. 111-124 preuzimanja: 4.311* citiraj
APA 6th Edition
Rittig-Beljak, N. (1999). Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta. Studia ethnologica Croatica, 10/11 (1), 111-124. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48541
MLA 8th Edition
Rittig-Beljak, Nives. "Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta." Studia ethnologica Croatica, vol. 10/11, br. 1, 1999, str. 111-124. https://hrcak.srce.hr/48541. Citirano 19.08.2018.
Chicago 17th Edition
Rittig-Beljak, Nives. "Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta." Studia ethnologica Croatica 10/11, br. 1 (1999): 111-124. https://hrcak.srce.hr/48541
Harvard
Rittig-Beljak, N. (1999). 'Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta', Studia ethnologica Croatica, 10/11(1), str. 111-124. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48541 (Datum pristupa: 19.08.2018.)
Vancouver
Rittig-Beljak N. Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta. Studia ethnologica Croatica [Internet]. 02.02.2002. [pristupljeno 19.08.2018.];10/11(1):111-124. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48541
IEEE
N. Rittig-Beljak, "Puh - od ulova do regionalnog specijaliteta", Studia ethnologica Croatica, vol.10/11, br. 1, str. 111-124, Kolovoz 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48541. [Citirano: 19.08.2018.]

Sažetak
Etnolozi i istraživači europske prehrane najčešće izvode porijeklo jela iz antičko - rimskog nasljeđa. Puh je istarski specijalitet. Položaj Istre upućuje na dosljedan povijesni kontinuitet. Konzumirali su ga u rimsko vrijeme, postoji i patricijski recept u Apicijevoj kuharici iz I. stoljeća, no nemamo dokaza kontinuitetu lova ili konzumacije puha po dolasku Slavena u Istru. U prilog činjenici da je puh prirodna hrana poput mnogih sitnih sisavaca govori i to da je omiljen upravo najjednostavnije pripremljen - na ražnju. Starije generacije istarskih seljaka spašavao je od gladi. Nestankom bogatih šuma broj lovaca se smanjuje, prehrana postaje raznolikija a konzumacija puha dobiva regionalni, elitistički karakter. U suvremenom turističkom kontekstu, puh je sve sličniji rafiniranom rimskom predjelu. O mjestu puha u suvremenoj svakodnevici autorica doznaje analizirajući stav lovaca iz Kastva, kraj Rijeke.

Ključne riječi
puh; regionalni specijalitet; Istra

Hrčak ID: 48541

URI
https://hrcak.srce.hr/48541

[engleski]

Posjeta: 4.701 *