Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

NEKI ODNOSI IZMEĐU ZMORCA, ETEZIJA I ATMOSFERSKOG POREMEĆAJA

Ivo Lukšić ; Aleja pomoraca 11/8, 10020 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 9.626 Kb

str. 121-133

preuzimanja: 359

citiraj


Sažetak

Koeficijenti korelacije pokazuju da se u odabranim danima sa zmorcem u Splitu jačina vjetra u 14h na dvjema postajama razmatranog područja može često mijenjati ovako:
o jačina zmorca na objema postajama mijenja se slično,
o jačina etezija mijenja se također na objema postajama slično,
o jačina etezija na jednoj postaji i jačina zmorca na drugoj mijenjaju se slično zbog etezijskog stimuliranja jačine izrazitog zmorca (etezije ne stimuliraju ili čak razaraju neizrazit zmorac),
o jačina vjetra atmosferskog poremećaja na jednoj postaji jačina etezija ili zmorca na drugoj mijenjaju se suprotno; razlog je nepovoljno djelovanie tog poremećaja na etezije ili zmorac,
o jačina vjetra atmosferskog poremećaja na objema postajama mijenja se slično.
Obalna cirkulacija na Jadranu slabija je u 21h te tada više prostora ostaje etezijama. Stoga su etezije na Palagruži izraženije u 21h nego u 7 ili 141h.
Brojne nizinske primorske postaje, gdje je kopna više nego na Palagruži i gdje zmorac ne prevladava, imaju izraženije etezije u 14h nego u 7 ili 21h, i to zbog jačeg etezijskog utjecaja s visine u 14h. Na tim postajama etezije su obično izraženije u 21h nego u 7h rbog više raspoloživa prostora na Jadranu u 21h.
Sklonost motritelja prema nekim smjerovima vjetra a nesklonost prema drugima otežavaju proučavanje složenog režima vjetra na Jadranu.

Ključne riječi

zmorac; etezije; atmosferski poremećaj; Hrvatska

Hrčak ID:

67232

URI

https://hrcak.srce.hr/67232

Datum izdavanja:

15.12.2004.

Posjeta: 917 *