Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Henrik VIII. i Marulićev Evanđelistar

Andrea Clarke ; British Library, London


Puni tekst: engleski pdf 7.156 Kb

str. 167-174

preuzimanja: 1.245

citiraj


Sažetak

Britanska knjižnica posjeduje primjerak Marulićeva Evanđelistara iz 1529. koji je bio osobno vlasništvo engleskoga kralja Henrika VIII. Uz Henrikov osobni psaltir, Marulićev Evanđelistar je knjiga s najvećim brojem vlastoručnih bilježaka među sačuvanim svescima Henrikove knjižnice; stoga ona može mnogo otkriti o vlasnikovim najskrovitijim razmišljanjima na prekretnici njegova životnog i vladarskog puta.
Rad započinje razmatranjem promjena što ih je Henrikova knjižnica doživjela u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama 16. st. Tijekom tog razdoblja kraljevskim je posrednicima i učenjacima naloženo da prikupljaju knjige i rukopise u kojima bi se mogli naći podatci koji bi opravdavali Henrikove rastuće dvojbe o valjanosti braka s Katarinom Aragonskom, udovicom njegova brata. Potvrdu da je Evanđelistar nabavljen i čitan upravo u tom kontekstu pruža svečani primjerak djela Gravissimae academiarum censurae, što su ga Henrikovi učenjaci objavili 1531. godine u prilog njegovu pravu na razvod, temeljeći to pravo na Levitskom zakoniku, koji zabranjuje da se za ženu uzme bratova udovica. Gravissimae censurae sadrže ulomak iz Evanđelistara (1,8: De lege et euangelio) o važnosti i trajnoj valjanosti moralnih propisa sadržanih u Starom zavjetu. U Henrikovu osobnom primjerku Evanđelistara upravo uz taj ulomak nalazimo kraljevu zabilješku koja nedvojbeno potvrđuje kako je knjigu čitao prije nego što su Gravissimae censurae bile tiskane.
Drugi dio rada nudi detaljne podatke o Henrikovim marginalijama u Evanđelistaru. Učestalost rubnih bilježaka i komentara otkriva nam da su kralja ponajvećma zanimala poglavlja o proučavanju svetih tekstova, o slušanju riječi Božje, o deset zapovijedi, o pokornosti Bogu i o izboru supruge. Kraljevi rubni komentari omogućuju važan uvid u njegove teološke preokupacije i u razvoj njegova razmišljanja o statusu vlastitoga braka, o papinskom autoritetu i o odnosu prema Bogu.

Ključne riječi

Marko Marulić; Evanđelistar; Henrik VIII; kraljevska knjižni¬ca; Katarina Aragonska; Anne Boleyn; rukopisi; marginalije; maniculae; teologija; Biblija

Hrčak ID:

67361

URI

https://hrcak.srce.hr/67361

Datum izdavanja:

22.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.956 *