Prethodno priopćenje
PRIMJENA TOPLINSKIH JEDINICA U ODREĐIVANJU ROKOVA DOZRIJEVANJA JABUKE SORTE GOLDEN DELICIOUS
Dražen Kaučić
; Državni hidrometeorološki zavod Grič 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Pavičić
; Šumarski fakultet Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U radu je korištenjem maksimalnih i minimanih temperatura zraka, odnosno primjenom toplinskih jedinica određen rok dozrijevanja jabuke.
Berba jabuke sorte Golden delicious počinje kod prosječno 1892 akumulirane toplinske jedinice, dok broj dana od cvatnje do berbe u prosjeku traje 144 dana. Plodovi jabuke kod manje akumuliranih
toplinskih jedinica imaju manju količinu škroba. Česta pojava maksimalnih temperatura zraka jednakih 30,0°C ili viših od 30,0°C tijekom kolovoza utječe na brzu razgradnju škroba.
Ključne riječi
toplinske jedinice; cvatnja; berba i dozrijevanje plodova
Hrčak ID:
67766
URI
Datum izdavanja:
17.12.1997.
Posjeta: 1.254 *