Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak antioksidanata askorbinske kiseline, lmetionina i α tokoferola zasebno ili u kombinaciji s kelatom na srčano tkivo štakora izloženih olovu.

R. C. Patra ; Division of Medicine, Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, UP, INDIA
D. Swarup ; Principal Scientist and Head, Division of Medicine Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, UP, INDIA


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 235-244

preuzimanja: 525

citiraj


Sažetak

U pokusu su korištena 42 štakora IVRI 2CQ. Cilj je bio utvrditi učinke antioksidanata askorbinske kiseline, l-metionina i α tokoferola na nakupljanje olova, peroksidaciju lipida te koncentraciju bakra i cinka u srčanom tkivu nakon davanja olova. Osim toga, isti pokazatelji analizirani su nakon aplikacije kelata CaNa2EDTA zasebno, odnosno u kombinaciji s α tokoferolom. Olovo je aplicirano intraperitonealno u obliku 1% otopine olovnoga acetata, u dozi od 1 mg Pb2+ na kilogram tjelesne mase tijekom razdoblja od 30 dana. Nakon prestanka davanja olova, štakori (n = 36) su slučajnim odabirom razdijeljeni u šest skupina po šest jedinki u svakoj skupini. Prva skupina bila je izložena samo učincima olova, a pet skupina su osim olova primile navedene antioksidante, kelat ili njegovu kombinaciju s α tokoferolom. Dodatnih šest štakora u 7. skupini nisu bili izloženi olovu, antioksidantu ili kelatu te su poslužili kao negativna kontrola. Štakori su žrtvovani u laganoj anesteziji nakon sedmodnevnog dobivanja olova odnosno antioksidanta i kelata. Uzeti su uzorci krvi, a odmah po žrtvovanju izvađeno je srce. Srednja vrijednost koncentracije olova u srčanom tkivu bila je statistički značajno viša u skupini štakora koji su dobivali olovo, čak i nakon prekida sedmodnevnog davanja (5,02 ± 1,06 prema 0,40 ± 0,09 μg/g). Liječenje kelatom u kombinaciji s α tokoferolom smanjilo je razinu olova u srčanom mišiću, ali je ona i dalje ostala značajno viša u odnosu na negativnu kontrolu. Nije utvrđeno statistički značajno povećanje razine peroksidacije lipida u srčanom tkivu štakora izloženih samo djelovanju olova. Ni jedan antioksidant nije smanjio razinu peroksidacije lipida, a i srednje koncentracije bakra odnosno cinka nisu se statistički značajno (P>0,05) razlikovale između skupina različito tretiranih štakora.

Ključne riječi

olovo; antioksidant; kelat; štakor; srce

Hrčak ID:

67906

URI

https://hrcak.srce.hr/67906

Datum izdavanja:

21.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.128 *