Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

In vitro proizvodnja neuraminidaze bakterije Clostridium chauvoei soja Jakari.

Nicodemus Maashin Useh ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Andrew Jonathan Nok ; Departmenrt of Biochemistry, Faculty of Science, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Ologunja Joseph Ajanusi ; Department of Parasitology and Entomology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Emmanuel Oluwadare Balogun ; Departmenrt of Biochemistry, Faculty of Science, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
Sunday Blessing Oladele ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria
King Akpofure Nelson Esievo ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ahmadu Bello University, Zaria, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 186 Kb

str. 289-298

preuzimanja: 548

citiraj


Sažetak

Dokazana je proizvodnja neuraminidaze (sialidaze, EC 3.2.1.18) bakterije Clostridium chauvoei soja Jakari in vitro pomoću fluorescentnog supstrata. Aktivnost neuraminidaze bila je reproducibilna uz linearni odnos količine bakterija pri nižim bakterijskim koncentracijama. Taj omjer nije bio linearan pri višim bakterijskim koncentracijama (3,33 x 107 do 4,44 x 107 cfu/ml). Raspravlja se o mogućoj ulozi ovog enzima u patogenezi šuštavca. Zaključeno je da bi enzim mogao imati ulogu u širenju bolesti kroz tkiva inficiranih preživača. Uporaba inhibitora neuraminidaze u kontroli bolesti trebala bi biti potpunije istražena.

Ključne riječi

neuraminidaza; Clostridium chauvoei; šuštavac

Hrčak ID:

68177

URI

https://hrcak.srce.hr/68177

Datum izdavanja:

21.8.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.225 *