Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Komercijalno krmivo za glodavce kao povremeni uzrok obolijevanja i ugibanja u uzgojnoj koloniji štakora

Veda Marija Varnai
Carol Mirna Herak-Kramberger
Sanja Milković-Kraus


Puni tekst: engleski pdf 88 Kb

str. 135-144

preuzimanja: 700

citiraj


Sažetak

Tijekom posljednjih petnaest godina u Jedinici za uzgoj laboratorijskih životinja soja Wistar Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, u nekoliko navrata došlo je do obolijevanja i ugibanja životinja u uzgajalištu kada je izravno ili neizravno kao uzrok tomu dokazano krmivo. Posljednji takav događaj zbio se u travnju 1999. godine. Približno mjesec dana nakon primjene nove pošiljke hrane za pokusne glodavce od dugogodišnjega domaćeg proizvođača (hrana A od ožujka), u životinja su se počeli pojavljivati znakovi bolesti i povećano ugibanje. U oboljelih štakora opaženo je usporeno napredovanje, edemi, hipoalbuminemija i povišene vrijednosti jetrenih enzima. Napravljena su dva kratka pokusa. Prvo je skupina ženki štakora Wistar iz istog uzgoja koje su pokazivale znakove bolesti hranjena 14 dana hranom za koju se posumnjalo da je uzrokovala obolijevanje (hrana A od ožujka) uz istodobno hranjenje druge (kontrolne) skupine prije proizvedenom hranom istog proizvođača (hrana A od siječnja). U štakorica hranjenih sumnjivom hranom (A od ožujka) opažena je znatno manja potrošnja hrane i vode, a ukupni prirast tjelesne mase bio je statistički značajno manji nego u štakorica hranjenih kontrolnom hranom (A od siječnja). U drugom pokusu uspoređivano je napredovanje dviju skupina zdravih mužjaka štakora soja Y59 iz drugog uzgajališta. Jedna skupina hranjena je sumnjivom hranom (A od ožujka), a druga hranom drugog proizvođača (hrana B). Skupina hranjena suspektnom hranom (A od ožujka) ponovno je pokazivala zaostajanje u rastu, čak i negativni prirast i imala manju prosječnu potrošnju hrane u odnosu na kontrolnu skupinu (na hrani B). Provedenim mikrobiološkim i kemijskim analizama hrane nisu se mogli otkriti štetni sastojci ili odstupanja u esencijalnim prehrambenim sastojcima. Međutim, izrazito zaostajanje u rastu životinja hranjenih hranom proizvedenom u ožujku 1999. u oba pokusa upućuje na to da je ta pošiljka hrane bila povezana s povećanim obolijevanjem i uginućem životinja u uzgojnoj koloniji tijekom proljeća 1999. godine. Nakon toga sve životinje u uzgajalištu morale su se eutanazirati, uveden je novi uzgojni soj i od tada se primjenjuje standardna hrana od drugog proizvođača.

Ključne riječi

analiza hrane; ciroza jetre; hipoalbuminemija; malnutricija; zaostajanje u napredovanju

Hrčak ID:

455

URI

https://hrcak.srce.hr/455

Datum izdavanja:

20.9.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.814 *