Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2086

Nifedipin ublažava djelovanje kokaina na enzimsku aktivnost u mozgu i jetri te smanjuje njegovo izlučivanje putem mokraće

Vessela Vitcheva ; Department of Pharmacology, Pharmacotherapy and Toxicology, Faculty of Pharmacy, Medical University Sofia, Bulgaria
Rumyana Simeonova ; Department of Pharmacology, Pharmacotherapy and Toxicology, Faculty of Pharmacy, Medical University Sofia, Bulgaria
Dima Karova ; Doping Control Laboratory, State Agency for Youth and Sport, Sofia, Bulgaria
Mitka Mitcheva ; Department of Pharmacology, Pharmacotherapy and Toxicology, Faculty of Pharmacy, Medical University Sofia, Bulgaria


Puni tekst: engleski pdf 96 Kb

str. 131-136

preuzimanja: 593

citiraj


Sažetak

Cilj je ovoga istraživanja bio utvrditi kako nifedipin ublažava djelovanje kokaina na enzimsku aktivnost u mozgu i jetri Wistar štakora te utječe li na njegovo izlučivanje putem mokraće. Mužjaci su podijeljeni u četiri skupine po šest jedinki: kontrolnu skupinu, nifedipinsku skupinu koja je pet dana intraperitonealno primala nifedipin u dozi od 5 mg kg-1; skupinu koja je pet dana primala kokain u dozi od 15 mg kg-1 na dan te skupinu koja je zajedno primala nifedipin i kokain u odgovarajućim dozama.
Dvadeset i četiri sata nakon posljednje doze izmjerena je enzimska aktivnost sintaze dušičnoga oksida (nNOS) u mozgu, razina citokroma P450 te aktivnosti enzima etilmorfi n-N-demetilaze i anilinhidroksilaze u jetri štakora.
Uzorci mokraće prikupljeni su 24 sata nakon posljednje doze kokaina odnosno kombinacije nifedipina i kokaina. Koncentracija kokaina u mokraći izmjerena je s pomoću vezanog sustava plinske kromatografi je i spektrometrije masa.
Kokain je povećao aktivnost nNOS-a u mozgu za 55 % (p<0,05) u odnosu na kontrolnu skupinu, što upućuje na stvaranje tolerancije i ovisnosti. U kombiniranoj skupini nifedipin je značajno smanjio aktivnost nNOS-a u odnosu na skupinu koja je primila samo kokain.
Kokain je značajno snizio, a nifedipin značajno povisio razinu citokroma P450 u jetri te aktivnost etilmorfi n-N-demetilaze i anilinhidroksilaze u odnosu na kontrolnu skupinu. U kombiniranoj skupini nifedipin je uspješno ublažio djelovanje kokaina na aktivnost spomenutih enzima.
Izlučivanje kokaina putem mokraće u kombiniranoj skupini bilo je značajno manje (35 %) nego u skupini koja je primala samo kokain.
Ovi rezultati potvrđuju da nifedipin štiti od djelovanja kokaina i stvaranja ovisnosti, najvjerojatnije zbog interakcija u metabolizmu dvaju spojeva.

Ključne riječi

anilinhidroksilaza; citokrom P450; etilmorfi n-N-demetilaza; GSH; nNOS

Hrčak ID:

69294

URI

https://hrcak.srce.hr/69294

Datum izdavanja:

17.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.750 *