Stručni rad
https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2084
Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Maja Serdar
; Environmental Health Service, Croatian National Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Zorka Knežević
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sažetak
Ovaj rad predstavlja dvije metode za separaciju i određivanje umjetnih sladila aspartama, acesulfama K, natrijeva saharina i natrijeva ciklamata u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima tehnikom tekućinske kromatografi je visoke djelotvornosti (HPLC). Sva četiri analita topljiva su u vodenim otopinama i lako se mogu razdvojiti i odrediti tekućinskom kromatografi jom uz primjenu detektora s nizom dioda (DAD). Prva je metoda kromatografsko razdvajanje aspartama, acesulfama K i natrij saharina na C18 koloni izokratnim ispiranjem fosfatnog pufera i acetonitrila kao mobilne faze. Druga metoda omogućava određivanje natrijeva ciklamata na C18 koloni sa metanolom i vodom kao mobilnom fazom. Pod najpovoljnijim eksperimentalnim uvjetima obadvije metode pokazale su dobre analitičke karakteristike, kao što su linearnost, preciznost i analitički povrat. Navedene su metode primijenjene za analize realnih uzoraka osvježavajućih bezalkoholnih pića i hrane za posebne prehrambene potrebe.
Ključne riječi
acesulfam K; aspartam; natrijev ciklamat; natrijev saharin; validacija
Hrčak ID:
69310
URI
Datum izdavanja:
17.6.2011.
Posjeta: 8.960 *