Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ANALOGIJA KRIZE ZEMALJA S MARGINE EUROZONE S KRIZOM U BOSNI I HERCEGOVINI I HRVATSKOJ

Dario Grgić ; HT – Eronet, Tuzla, Bosna i Hercegovina
Gordana Kordić orcid id orcid.org/0000-0002-1914-2784 ; Katedra za financije, Ekonomski fakultet Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 500 Kb

str. 203-224

preuzimanja: 2.417

citiraj


Sažetak

Financijska kriza koja je 2007. godine počela u Sjedinjenim Američkim Državama krizom tržišta sekundarnih hipotekarnih kredita, različitim se intenzitetom odrazila i na zemlje eurozone, što je uvjetovano nizom makroekonomskih, povijesnih i strukturnih faktora zemalja koje su u sastavu ove zajednice. U tom kontekstu, značajan dio ovog rada usmjeren je na analizu zemalja s margine Europske unije, koje je financijska kriza zatekla s relativno niskom razinom pripremljenosti. Time je i njihova mogućnost da se odupru ekonomskoj recesiji koja je uslijedila bila manja.

Komparativnom analizom ekonomske pozicije zemalja s margine eurozone ukazuje se kako na strukturalne probleme manjih i siromašnijih (također i slabije konkurentnih) članica Europske unije, tako i na potencijalne uzroke njihovih problema, što je prvi cilj ovog rada. Pri tome se težište usmjerava ka Grčkoj i Španjolskoj, uz istraživanje eventualnih sličnosti s gospodarstvima Bosne i Hercegovine i Hrvatske (kao potencijalnih budućih članica Unije), što je drugi cilj rada. Sličnosti među promatranim zemljama prikazane su kroz analizu konkurentnosti te monetarnog sustava i politika javnog sektora. Određena pozornost posvećena je i ograničenjima u vođenju suverene monetarne politike koja se javljaju kao posljedica sudjelovanja u monetarnoj uniji s jedne, odnosno ograničenja nacionalnih monetarnih sustava Bosne i Hercegovine i Hrvatske s druge strane, što situaciju čini još složenijom.

Konačno, rad završava analizom perspektiva Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kontekstu događaja i rješenja u prikazanim zemljama eurozone te daje smjernice za budućnost.

Ključne riječi

financijska kriza; eurozona; Bosna i Hercegovina; Hrvatska

Hrčak ID:

69713

URI

https://hrcak.srce.hr/69713

Datum izdavanja:

28.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.614 *