Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

RADNICI U OTVORENOM OKOLIŠU U UVJETIMA POVIŠENE TEMPERATURE - MEDICINSKI ASPEKT

Mario Stipčević ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska
Katarina Zahariev ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska
Tanja Lelas ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska
Dijana Krišto ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 199 Kb

str. 119-132

preuzimanja: 1.264

citiraj


Sažetak

U ovom je radu prikazan, s medicinskog gledišta, utjecaj povišene temperature prilikom fizičkog rada u otvorenom okolišu na ljudski organizam, te su preporučene smjernice koje bi trebale pomoći u zaštiti zdravlja ove skupine radnika.
Prilikom samog fizičkog rada organizam proizvodi znatne količine topline. Zbog opterećenja vanjskom toplinom obrambeni mehanizmi organizma postaju dodatno opterećeni. Učinak aktivacije brojnih obrambenih mehanizama može se pojednostavljeno sažeti na čuvanje tekućine u organizmu te na hlađenje organizma.
Štetni učinci vrućeg okoliša ovise o karakteristikama samog radnika, radnim uvjetima i čimbenicima okoliša. Temperaturna ugroženost radnika procjenjuje se pomoću toplinskih indeksa, no uvijek se prednost mora dati radnikovom subjektivnom doživljaju koliko mu je fizički teško.
Rad na vrućini uzrokuje poremećaje na razini cijelog tijela, prvenstveno u smislu dehidracije i hiperpireksije, ali povećava i rizik od lokalnih poremećaja, na razini kože i mišića. Smanjen je i osjećaj komfora i radna sposobnost te je povećan rizik od nesreća na radu.
Zdravstveni poremećaji uzrokovani toplinskim stresom mogu se prevenirati ispravnim ponašanjem i suradnjom radnika i poslodavca, a negativne posljedice na zdravlje mogu se umanjiti pravodobnim reakcijama pri pojavi početnih, blagih simptoma. Pravovremena, redovita i dostatna nadoknada vode, elektrolita i energije jedan je od najvažnijih postupaka. Prvi izbor za rehidraciju su izotonični napici obogaćeni ugljikohidratima. Uvijek je cilj prvenstveno zaštititi zdravlje ugroženih radnika, ali svakako je važno održati što bolju učinkovitost na radu.

Ključne riječi

aklimatizacija na toplo; nadoknada tekućine i elektrolita; procjena režima odmora; regulacija tjelesne temperature; toplinski indeksi; zdravstvene tegobe povezane s vrućinom

Hrčak ID:

69822

URI

https://hrcak.srce.hr/69822

Datum izdavanja:

30.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.061 *