Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Objektivna analiza mezosistema tlaka

Milan Sijerković ; Ropublički hidrometeorološki zavod SR Hrvatske, Zagreb
Borivoj Čapka ; Ropublički hidrometeorološki zavod SR Hrvatske, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 7.000 Kb

str. 19-27

preuzimanja: 350

citiraj


Sažetak

Mnoge karakteristike vremena u našim krajevima povezane su s postojanjem, stvaranjem, premještanjem i iščezavanjem mezosistema, pa je njihovo sustavno istraživanje od velikog značenja u analizi i prognozi vremena.
Jedna od metoda njihova proučavanja je mezoanaliza, koja se temelji i na izradi i analizi mezokarata. U radu su definirani postupci koji automatiziraju, ubrzavaju i objektiviziraju izradu i analizu mezokarata tlaka. U te je svrhe definirana tzv. metoda trokuta za objektivnu analizu polja tlaka na manjim područjima, u uvjetima
gustoće mreže meteoroloških stanica u nas. Pokazalo se da je za dobivanje podataka u točkama pravilne mreže najpovoljnije raditi sa četiri najbliže stanice, između kojih se određuju tri koje čine trokut unutar kojeg se nalazi dotična točka mreže.
Usporedba objektivne analize sa subjektivnom, u dosta složenoj sinoptičkoj situaciji s izraženim prodorom hladnog zraka preko naših krajeva pokazala je da ona omogućava uočavanje svih makrosistema i veliku većinu pnisutnih mezosistema u polju tlaka. Elementi statističke ocjene ukazuju na uspješnost primjenjene metode objektivne analize.

Ključne riječi

Tlak; Mezoanaliza; Mezokarta; Objektivna analiza; Subjektivna analiza; Metoda trokuta; Test metode

Hrčak ID:

70098

URI

https://hrcak.srce.hr/70098

Datum izdavanja:

12.12.1984.

Posjeta: 833 *