Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EMISIJA UGLJIČNOG DIOKSIDA PRI IZGARANJU MOTORNIH GORIVA

Želimir Dobovišek
Aleš Hribernik
Niko Samec
Filip Kokalj


Puni tekst: hrvatski pdf 182 Kb

str. 109-122

preuzimanja: 3.518

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 182 Kb

str. 123-131

preuzimanja: 4.033

citiraj


Sažetak

Sažetak
Prikazan je utjecaj motornih goriva i pogonskih motora osobnih vozila na emisiju ugljičnog dioksida CO2. Definirani su maseni i volumetrijski indeks i faktor emisije fosilnih goriva i izračunate njihove vrijednosti za najvažnija fosilna motorna goriva. Predstavljen je trend smanjenja specifične emisije CO2 [g CO2/km] osobnih vozila za razdoblje 1995.–2020. koji su predložili proizvođači vozila.
Analizirani su procesi pretvaranja primarne energije goriva u pogonskim motorima vozila i njihov utjecaj na stupanj iskorištenja motora i emisiju CO2 vozila. Na osnovi rezultata statističke obrade podataka o deklariranom – tvorničkom i cestovnom specifičnom utrošku goriva [l/100 km] triju grupa vozila s benzinskim motorom, grupiranih po stapajnom obujmu motora, zbirno je ocijenjen utjecaj emisije CO2 na okoliš.

Ključne riječi

emisija ugljičnog dioksida po snazi i prevaljenom putu vozila; pokazatelj statističke snage motora i prevaljenog puta vozila; emisija iz motornih vozila zbog svojstava goriva; emisija iz motornih vozila zbog svojstava motora; uvođenje tehnologiija sma

Hrčak ID:

6953

URI

https://hrcak.srce.hr/6953

Datum izdavanja:

29.4.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.705 *