Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

UNAPREĐENJE ZAŠTITE OKOLIŠA U INTEGRIRANOM SUSTAVU UPRAVLJANJA

Vlasta Čizmić
Doris Pančocha


Puni tekst: hrvatski pdf 56 Kb

str. 59-65

preuzimanja: 1.023

citiraj


Sažetak

Sažetak
Maziva Zagreb su izgradnjom i primjenom integriranog sustava upravljanja postigla vrijedne rezultate ne samo u području kvalitete, nego i u području zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti ljudi i imovine. Izgradnjom sustava upravljanja okolišem i njegovom provedbom u industrijskoj praksi proizvodnje maziva, pokazano je, da je briga za okoliš jedna od prioritetnih zadaća i da su programi zaštite okoliša uključeni u strategiju razvoja Maziva Zagreb. Na razvoj i proizvodnju maziva osim zahtjeva na kvalitetu utjecali su i zahtjevi na zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost, što je razumljivo, jer proizvođači maziva utječu na stanje okoliša, zdravlje i sigurnost na radu, neposredno posljedicom tehnološkog procesa i posredno korištenjem proizvoda.
Sustav upravljanja okolišem obvezuje na stalno praćenje i sustavno smanjivanje emisija štetnih tvari u okoliš (zrak, vodu, tlo) te smanjivanje količina i štetnosti otpada. Isto tako je važno redovito praćenje usklađenosti parametara utjecaja na okoliš s odgovarajućim zakonskim i ostalim propisima, praćenje troškova zaštite okoliša i pronalaženje mogućnosti za njihovo smanjenje, imajući na umu, zdrav okoliš i učinkovito poslovanje.
U radu su prikazane glavne odrednice politike zaštite okoliša, kako se ona provodi u industrijskoj praksi proizvodnje i primjene maziva, koje su to vrijedne ciljeve vezane za aspekte okoliša, tehnološke i financijske mogućnosti Maziva Zagreb ostvarila i kako se provjeravaju i vrednuju postignuti ciljevi.

Ključne riječi

ekološki prihvatljiva proizvodnja i proizvodi maziva; norma kvalitete zaštite okoliša (ISO 14001); mjere zaštite okoliša i javnog zdravstvenog nadzora; ekološki prihvatljiva poslovna politika tvrtke; Hrvatska INA Maziva d.o.o. Zagreb

Hrčak ID:

6975

URI

https://hrcak.srce.hr/6975

Datum izdavanja:

28.2.2005.

Posjeta: 1.934 *