Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Svojstva i kolinergična kontrola mioelektrične aktivnosti početnog dijela dvanaestnika ovce: odnos prema okolnim područjima.

Krzysztof Waldemar Romański ; Department of Animal Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Wrocław Agriculture University, Wrocław, Poland


Puni tekst: engleski pdf 206 Kb

str. 1-16

preuzimanja: 355

citiraj


Sažetak

Različita motorička aktivnost početnog dijela dvanaestnika ovce još uvijek je nedovoljno istražena. Stoga je, radi određivanja mioelektričnog modela početnog dijela dvanaestnika i njegova odnosa prema okolnim područjima, na šest ovaca mjerena mioelektrična aktivnost pilorusnog antruma te početnog i završnog dijela dvanaestnika. Mjerenja su provedena prije i poslije hranjenja ili davanja kolinergičnih lijekova. Utvrđeno je da spori valovi nisu uvijek odsutni na području početnog dijela dvanaestnika, a javljaju se dva glavna oblika valova s visokom i niskom amplitudom. Valovi početnog dijela dvanaestnika trajali su kraće od onih u antrumu pilorusa te duže nego u završnom dijelu dvanaestnika. Za razliku od dolaska u antrum pilorusa i završni dio dvanaestnika, valovi su u početni dio dvanaestnika dolazili u nepravilnim razmacima. Oni su sudjelovali u stvaranju faza migracijskog mioelektričnog kompleksa, minutnog ritma i modela hranjenja. Kolinergični antagonisti su u potpunosti zaustavili valove u početnom i završnom dijelu, ali ne i u antrumu pilorusa.Valovi malih amplituda pristizali su povremeno i nisu bili zakočeni atropinom.Također nisu bili utvrđeni nakon primjene heksametonija. Zaključuje se da je mioelektrična aktivnost u području početnog dijela dvanaestnika ovaca različita od one u pilorusnom antrumu i završnom dijelu dvanaestnika. Ona je djelomično neovisna, ali u dobroj korelaciji sa susjednim područjima.

Ključne riječi

ovca; početni dio dvanaestnika; mioelektrična aktivnost; kolinergična kontrola

Hrčak ID:

71118

URI

https://hrcak.srce.hr/71118

Datum izdavanja:

21.2.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 921 *