Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Zaštita izvornosti sira

Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Havranek
Neven Antunac
Marija Pecina


Puni tekst: hrvatski pdf 219 Kb

str. 35-44

preuzimanja: 2.262

citiraj


Sažetak

Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.

Ključne riječi

Nacionalni i EU propisi; zaštita sira; Paški sir

Hrčak ID:

479

URI

https://hrcak.srce.hr/479

Datum izdavanja:

10.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.219 *