Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Analitičke metode u identifikaciji vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda

Peter Zachar
Michal Šoltés
Radovan Kasarda
Jaroslav Novotný
Miroslava Novikmecová
Dana Marcinčáková ; The University of Veterinary Medicine and Pharmacy, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 849 Kb

str. 199-207

preuzimanja: 10.761

citiraj


Sažetak

Svrha ovog rada bila je prikazati važnost provjere autentičnosti mlijeka i mliječnih proizvoda, s posebnim naglaskom na primjenu analitičkih metoda za otkrivanje patvorenja. Nedopušteno dodavanje
jeftinijih vrsta mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje postala je ustaljena praksa koja može prouzročiti probleme u smislu netolerancije ili alergija, vjerskih, etičkih i kulturoloških prigovora te propisanih zahtjeva kakvoće. U radu su prikazane i raspravljene različite metode identifikacije vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda, poput elektroforetskih, kromatografskih, PCR i imunoloških tehnika.

Ključne riječi

analitičke metode; vrste mlijeka; sir

Hrčak ID:

71461

URI

https://hrcak.srce.hr/71461

Datum izdavanja:

7.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 12.955 *