Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bioraznolikost mikrobnih konzorcija izoliranih iz tradicionalnog svježeg ovčjeg sira Karakačanski skakutanac

Tomislav Pogačić ; Department of Dairy Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Maura D'Andrea
Dafni-Maria Kagkli
Viviana Corich
Alessio Giacomini
Enrico Baldan
Andreja Čanžek Majhenič
Tanja Obermajer
Irena Rogelj
Dubravka Samaržija


Puni tekst: engleski pdf 1.012 Kb

str. 208-219

preuzimanja: 1.279

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je analizirati strukturu mikrobnih konzorcija tradicionalnog svježeg ovčjeg sira Karakačanski skakutanac. Jedanaest sireva sakupljeno je tijekom sezone proizvodnje od travnja do rujna. Mikrobni konzorciji sakupljeni su sa 3 hranjive podloge (M17, Rogosa, CATC) od 11 sireva nakon prvog, drugog, i trećeg dana proizvodnje. Mikrobna DNA je izolirana iz 99 konzorcija, te korištena u PCR-ARDRA i PCR-DGGE analizi. Nije bilo promjene u strukturi mikrobnih konzorcija sakupljenih prvog, drugog i trećeg dana nakon proizvodnje, niti tijekom sezone. Utvrđena je dominantnost populacije Lactococcus lactis subsp. lactis (107-108 CFU g-1), dok su ostale vrste bakterija mliječne kiseline, Leuconostoc pseudomesenteroides, Enterococcus faecalis i Lactobacillus versmoldensis, identificirane samo na nižim razrjeđenjima (10-2-10-3). Ova prva mikrobiološko- molekularna analiza tradicionalnog sira Karakačanski skakutanac omogućila je uvid u strukturu njegove specifične mikrobne populacije. Sakupljeni mikrobni konzorciji predstavljaju značajan izvor sojeva za daljnju genetsku i funkcionalnu karakterizaciju.

Ključne riječi

svježi ovčji sir; mikrobni konzorciji; DNA; ARDRA; DGGE

Hrčak ID:

71489

URI

https://hrcak.srce.hr/71489

Datum izdavanja:

7.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.535 *