Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

O NEKIM METODAMA ODREĐIVANJA VISINE 850 MB PLOHE PREMA PODACIMA VISINSKIH STANICA

Vesna Jurčec ; Hidrometeorološki zavod NR Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 4.554 Kb

str. 121-129

preuzimanja: 257

citiraj


Sažetak

U naslovnom referatu prikazane su neke metode za određivanje visina iz podataka dviju stanica na različitim visinama (Sljeme Hb=1016 m i Zagreb Grič Hb=162 m).
Metoda adiabatskog sloja osniva se na određivanju visine pomoću virtualnih temperatura na Sljemenu i Griču ucrtanih u emagram (formula /2/, slika 1). Točnija je metoda izotermnog sloja, kod koje se umjesto suhe adiabate krivulja stanja presjeca izotermom Tvm, i uvrsti u jednadžbu /1/ slika 3.
Ako raspolažemo podacima samo za visinske stanice onda prema formuli /4/ iz poznatog tlaka p1, temperature T1 i srednjeg gradijenta možemo naći visinu H1. Na slici 3 prlkazan je princip, a u prilogu originalan nomogram za određivanje visina iz podataka visinske stanice.
Najbolje rezultate pokazala je «D – metoda», koju je uveo Bellamy. D je altimetarska korekcija određena formulom /5/, a S specifična temperaturna anomalija /6/. Ako za Sv uzmemo srednju specifičnu anomaliju, onda /8/ daje odstupanje visine 850 mb plohe od visine u standardnoj atmosferi.
Sl.2., 4. i 6. daju odstupanja visina dobivenih metodom adiabatskog sloja, izotermnog sloja i D-metodom od visina izračunatih prema metodi efektivne temperature od Dr. B. Maksića. Na kraju je prikazana upotreba ove posljednje metode (sl.9.) sa visinama dobivenim radiosondažom.

Ključne riječi

Hrčak ID:

72891

URI

https://hrcak.srce.hr/72891

Datum izdavanja:

23.9.1959.

Posjeta: 634 *