Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

METEOROLOŠKA POSTAJA KREDARICA IN NJENE LOKALNE ZNAČILNOSTI PRI RAZLIČNIH VREMENSKIH SITUACIJAH

Janko Pristav ; Hidrometeorološki zavod NR Slovenije - Ljubljana


Puni tekst: slovenski pdf 4.531 Kb

verzije

str. 131-136

preuzimanja: 319

citiraj


Sažetak

Na Kredarici, visina 2515 m vršena su klimatološka motrenja u ljetnoj sezoni (kada je otvoren planinski dom) u godinama 1897. do 1905., a zatim godine 1912., kada su i prestala.
Redovna meteorološka motrenja počela su u junu 1954. god. te su od tada neprekidna. U početku smo imali organizacionih poteškoća zbog nedovoljnog iskustva, uz to nemamo vlastite zgrade, a i pristup stanici veoma je težak u zimsko doba.
Stanica je organizirana kao i sve ostale meteorološke-sinoptičke stanice, ali ima pored toga još i više vizuelnih motrenja. Moguće je vrlo dobro odrediti raspored magle po Sloveniji, dizanje i spuštanje inverzionog sloja kod anticiklonalne situacije. Često se može odrediti stupanj labilizacije atmosfere, a naročito dolaze u obzir lokalni znaci pred dolazak hladne fronte.
Meteorološki zaklon udaljen je nekoliko metara od planinskog doma, a u njemu su smješteni registrirajući instrumenti. Kod snježnih oborina meteorološki je zaklon pun snijega, zbog čega vrijednosti registrirajućih instrumenata, t.j. higrografa i termografa
ne odgovaraju stvarnom stanju.
I pored nekih nedostataka na stanici, imamo od nje mnogo koristi za prognozu vremena, jer nam kod obrade dopunjuje podatke okolnih radiosondažnih stanica. Ona je od velike važnosti za prognostičara prilikom pripreme prognoze za planine, jer stalnim porastom planinarenja prognoza vremena za ta predjele postaje aktuelna, naročito zato, što je Slovenija planinska zemlja. Bez te stanice ne bi imali kritične ocjene za prognozu vremena niti mogućnost znatnijeg poboljšanja prognoze.

Ključne riječi

Hrčak ID:

72899

URI

https://hrcak.srce.hr/72899

Datum izdavanja:

23.9.1959.

Posjeta: 1.051 *