Veterinarski arhiv, Vol. 81 No. 5, 2011.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj lucerne i koncentriranih krmiva na razinu kolesterola i sastav masnih kiselina u serumu i iznutricama janjadi
Ibrahım H. Cercı
; Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Firat, Elazig, Turkey
Mehmet Cıftcı
; Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Firat, Elazig, Turkey
Muammer Bahsı
; Department of Primary Education, Faculty of Education, University of Firat, Elazig, Turkey
Unal Kılınc
; Veterinary Control and Research Institute, Elazig, Turkey
Sažetak
U radu su istraženi učinci svježe, silirane i sušene lucerne na sastav masnih kiselina i razinu kolesterola u serumu te u uzorcima jetre, bubrega i slezene jednogodišnjih ovaca. U istraživanju je korišteno 40 janjadi akaraman pasmine, u dobi od 4 mjeseca, prosječne tjelesne mase od 21 kg. Obroci su bili ujednačeni s obzirom na sadržaj dušika i energije. S obzirom na upotrijebljenu krmu janjad je bila podijeljena u četiri skupine: kontrolna skupina je dobivala pšeničnu slamu, skupina AF je dobivala svježu lucernu, skupina AS siliranu lucernu te skupina AD sušenu lucernu. Lucerna je sadržavala manje zasićenih masnih kiselina (SFA) i više polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u odnosu na pšeničnu slamu. Usporedno, koncentracije SFA u serumu i iznutricama (jetrima, bubregu i slezeni) bile su značajno više u kontrolnoj skupini, dok su najviše koncentracije PUFA zabilježene u janjadi hranjene svježom lucernom. Omjer ω3 i ω6 masnih kiselina bio je značajno povišen,
osim koncentracije ω3 u serumu janjadi hranjene lucernom. Međutim, razina kolesterola bila je snižena u svim skupinama hranjenim lucernom. Zaključno, rezultati ovoga istraživanja upućuju da hranidba lucernom dovodi do značajnoga sniženja razine kolesterola i značajnoga povišenja razine PUFA u janjadi. Dodatno bi se moglo reći da je u osoba koje konzumiraju iznutrice janjadi hranjene lucernom smanjen rizik od bolesti srca i krvnih žila.
Ključne riječi
lucerna; masne kiseline; kolesterol; janje; serum; iznutrice
Hrčak ID:
72958
URI
Datum izdavanja:
20.10.2011.
Posjeta: 1.486 *