Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POLIMERNI ADITIVI MINERALNIH MAZIVIH ULJA NA TEMELJU TERPOLIMERA ALKIL-METAKRILATA I STIRENA

Zvonimir Janović
Ante Jukić
Elvira Vidović
Jakov Romano
Ankica Barišić
Meri Picek


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 87-96

preuzimanja: 545

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 263 Kb

str. 97-108

preuzimanja: 491

citiraj


Sažetak

Sažetak
Ispitana su reološka primjenska svojstva otopina priređenih polimernih aditiva na temelju terpolimera stirena, dodecil-metakrilata i oktadecil-metakrilata u mineralnom baznom ulju, u području sastava do w (ST) = 25 mas. %. Aditivi su dobiveni procesom šaržne polimerizacije smjese monomera u otopini mineralnog ulja uz peroksidni inicijator i izotermne uvjete, pri 100ºC. Konverzija monomera u polimer određena je 1H NMR spektroskopijom, a raspodjela i vrijednosti molekulnih masa kromatografijom isključenja po veličini. Porastom udjela stirena u monomernoj smjesi smanjuju se početna brzina reakcije i molekulne mase terpolimera. Određene su kinematičke viskoznosti otopina pri 40 ºC i 100 ºC, indeks viskoznosti, smična stabilnost i tecište i njihova ovisnost o sastavu i strukturi polimernih aditiva. Kinematička viskoznost raste s porastom molekulne mase terpolimera i ne mijenja se značajno s promjenom sastava aditiva. Vrijednosti indeksa viskoznosti smanjuju se s povećanjem udjela stirena i nalaze se u rasponu od 150 do 180, dok se smična stabilnost povećava s povećanjem udjela stirena u terpolimeru i smanjenjem molekulne mase polimera. Povećanjem udjela stirena smanuje se stinište otopina.
Istraživanja su pokazala da su polimerni aditivi za poboljšanje indeksa viskoznosti baznih mineralnih ulja na temelju stirena i alkil-metakrilata primjenjivi i u potpunosti usporedivi s komercijalnim aditivima na temelju metakrilatnih terpolimera. Dobiveni rezultati omogućuju optimiranje procesa i svojstava aditiva promjenom procesnih čimbenika, te sastava i strukture terpolimera prema zahtjevima proizvoda.

Ključne riječi

aditiv za reološka svojstva mineralnih baznih ulja; stiren/DDMA/ODMA terpolimer; azeotropna terpolimerizacija, dodecil metakrilat (DDMA), oktadecil metakrilat (ODMA); mineralno bazno ulje

Hrčak ID:

7310

URI

https://hrcak.srce.hr/7310

Datum izdavanja:

30.4.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.106 *