Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Podnošljivost prema kiselom pH te otpornost prema žučnim solima i serumu bakterije Salmonella Gallinarum izdvojene iz kokoši.

Todor Kokosharov ; Laboratory of Bacteriology, Regional Veterinary Station, Haskovo, Bulgaria


Puni tekst: engleski pdf 225 Kb

str. 277-283

preuzimanja: 504

citiraj


Sažetak

Istraženi su mogući čimbenici virulencije u logaritamskoj fazi razmnožavanja u 10 sojeva bakterije Salmonella Gallinarum izdvojenih iz unutarnjih organa lešina kokoši uginulih od kokošjeg tifusa. Sojevi su se razlikovali po svojoj podnošljivosti prema pH te po otpornosti prema žučnim solima i serumu. Pri pH 2,0 čak 70% stanica Salmonella Gallinarum bilo je otporno u tijeku jednog sata. Sve bakterijske stanice su uginule nakon 4 sata držanja pri pH 2,0. Bakterije su preživjele pri pH 2,5 i 3. Polovica sojeva bila je otporna prema 20%-tnoj ili većoj koncentraciji žučnih soli, dok je druga polovica pokazivala otpornost prema 10%-tnoj koncentraciji žučnih soli. 70% sojeva bilo je otporno na krvni serum muškaraca i goveda, 60% na krvni serum žena, 50% na krvni serum ovce, 40% na krvni serum svinje i 90% na krvni serum pilića. U radu je po prvi put dokazana otpornost sojeva bakterije Salmonella Gallinarum prema pretraženim čimbenicima. Sojevi te bakterije izdvojeni iz lešina kokoši s akutnim kokošjim tifusom pokazivali su različitu podnošljivost prema pH i otpornost prema žučnim solima i serumu.

Ključne riječi

kokoš; Salmonella Gallinarum; kiselinska podnošljivost; žučne soli; serum; otpornost

Hrčak ID:

74486

URI

https://hrcak.srce.hr/74486

Datum izdavanja:

21.10.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.102 *