Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

EKOTOKSIČNOST KAO BIOLOŠKI POKAZATELJ ONEČIŠĆENJA RAFINERIJSKIH OTPADNIH VODA

Smiljana Korunić Košćina
Marija Mioč
Vedranka Bobić


Puni tekst: hrvatski pdf 175 Kb

str. 153-164

preuzimanja: 1.296

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 164-176

preuzimanja: 2.815

citiraj


Sažetak

Sažetak
Kompletnim tretmanom obrade procesnih otpadnih voda i provedbom sveobuhvatnog programa ispitivanja kakvoće izlaznog efluenta ostvaruje se u Rafineriji nafte Rijeka (RNR) vrlo učinkovita zaštita recipijenta i očuvanje prirodne biološke ravnoteže morskog ekosustava.
Temeljem zakonske regulative potrebno je provoditi ispitivanje ekotoksičnosti izlaznih otpadnih voda prije ispuštanja u more radi ocjene utjecaja na ekosustav mora.
U program praćenja kakvoće rafinerijskog efluenta, te podzemnih voda, ekotoksikološka ispitivanja uključena su od 1997. godine, te se raspolaže petogodišnjim rezultatima što sa stajališta znanstveno stručne obrade podataka predstavlja potrebni minimum praćenja za definiranje značajnosti utjecaja bioloških čimbenika.
Za određivanje toksičnosti otpadnih i podzemnih voda korištena je njemačka standardna metoda po DIN-u (DIN 38 412-L-34). To je bioluminiscentna metoda koja spada među testove kratkog trajanja, a kao test organizmi korištene su fluoroscentne bakterije. Metoda je prilagođena mjerenju toksičnosti industrijskih otpadnih voda koje u pravilu sadrže povišene koncentracije soli.
Ispitivanja ekotoksičnosti provode se već šestu godinu i sakupljeni podaci predstavljaju relevantne rezultate na osnovi kojih se mogu definirati zaključci o mogućem djelovanju intoksikacije prisutnih organskih ili anorganskih otrova, bilo s lokalnim ili resorptivnim učincima na test organizam. Osim toga, pri ocjeni stanja mora u koji se ispušta pročišćena rafinerijska otpadna voda, treba voditi računa o pratećim interakcijskim procesima, odnosno pokušati utvrditi opseg uzajamnog djelovanja svih kemijsko-fizikalnih i bioloških pratećih parametara na test organizme, uz prepoznavanje korelacijskih odnosa. Jedino na taj način mogu se razgraničiti i vrednovati biodepresivni ili biostimulativni učinci ispitivane otpadne vode na ekosustav recipijenta u koji se ispuštaju.
Cilj rada i obrade rezultata ekotoksičnosti efluenta je utvrđivanje vrste i opsega mogućih utjecaja RNR na onečišćenja mora kao recipijenta, sa svrhom poboljšanja kakvoće izlazne vode i bolje ekološke zaštite morskih biocenoza.

Ključne riječi

otpadna voda; ekotoksičnost; analiza biološkim metodama; metoda praćenja

Hrčak ID:

7374

URI

https://hrcak.srce.hr/7374

Datum izdavanja:

30.6.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.643 *