Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Arhivi i elektronički zapisi - iskustva skandinavskih zemalja

Vlatka Lemić


Puni tekst: hrvatski pdf 217 Kb

str. 179-207

preuzimanja: 2.103

citiraj


Sažetak

Moderni su arhivi prisiljeni prihvaćati suvremene tehnologije stvaranja dokumenata i sudjelovati u kreiranju elektroničkih zapisa, odnosno elektroničkih spisovodstvenih sustava, ukoliko žele osigurati njihovu trajnu dostupnost budućim korisnicima jednom kad budu preuzeti u arhiv. Da bi u tome uspjeli, arhivi trebaju biti uključeni u cjeloukupni proces upravljanja elektroničkim dokumentima – od njihova nastanka do uporabe. Iz toga je razloga suradnja arhivista sa stvarateljima i informatičarima na razvoju jedinstvenih sustava upravljanja elektroničkim zapisima koji u sebi integriraju funkcije upravljanja spisima i arhivskim gradivom uvjet aktivnije uloge arhiva u procesu nastajanja, čuvanja i upravljanja informacijama koja se od njih očekuje.
U radu su prikazana iskustva skandinavskih zemalja po pitanju elektroničkih zapisa, budući da je dugogodišnja aktivnost skandinavskih arhiva na tome području odličan pokazatelj uloge i zadaće suvremene arhivske djelatnosti u elektroničkom okruženju. Državni arhivi skandinvskih zemalja aktivno sudjeluju u donošenju i provođenju zakonskih propisa i stručnih standarda, uključeni su u nadzor nad zaštitom i čuvanjem elektroničkih zapisa kod stvaratelja te se brinu o njihovu preuzimanju i uporabi u arhivima. U njihovoj je nadležnosti također i uspostavljanje i provođenje sustava za upravljanje zapisima, kao i fizičko sređivanje i dostupnost zapisa, a sudjeluju i u brojnim projektima na području upravljanja zapisima iz kojih su proizišli raznoliki sustavi primjenjivi u praksi.

Ključne riječi

elektronički zapisi; arhivsko zakonodavstvo; upravljanje elektroničkim zapisima; elektronički spisovodstveni sustavi; skandinavski arhiv; zaštita elektroničkih zapisa

Hrčak ID:

7378

URI

https://hrcak.srce.hr/7378

Datum izdavanja:

26.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.228 *