Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ODREĐIVANJE UKUPNE KISELOSTI U GORIVU ZA MLAZNE MOTORE: PROCJENA MJERNE NESIGURNOSTI

Dunja Šeremešić
Dragica Grubić


Puni tekst: hrvatski pdf 154 Kb

str. 199-208

preuzimanja: 943

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 154 Kb

str. 214-224

preuzimanja: 959

citiraj


Sažetak

Sažetak
U radu je prikazan postupak procjene mjerne nesigurnosti rezultata ukupne kiselosti u uzorcima goriva za mlazne motore određene normiranom metodom. Analizirani su izvori nesigurnosti koji doprinose ukupnoj nesigurnosti određivanja ukupne kiselosti titracijskom metodom.
Pouzdani i usporedivi mjerni podaci važni su za donošenje odluke o kvaliteti goriva. Mjerni rezultat je nepotpun bez procjene njegove nesigurnosti koja je kvalitativni pokazatelj mjernog rezultata.
Procjena nesigurnosti može biti zbunjujuća jer ne postoji jedinstveni postupak za njezinu razradu. Koncept mjerne nesigurnosti ispitni laboratorij može upotrijebiti kao nadopunu tradicionalnom pristupu statističke kontrole mjernog postupka.
Sustavnim praćenjem literature, seminarima i međusobnim diskusijama uložili smo određeni napor u razumijevenje same problematike i primjene postupka procjene. U razradu smo uzeli standardnu metodu za koju imamo validacijske podatke kao i podatke iz međulaboratorijskih usporedbi (ASTM–Interlaboratory Crosschecking Program). Pri procjeni mjerne nesigurnosti rezultata kod određivanja ukupne kiselosti u mlaznom gorivu vodili smo se preporukama koje daje dokument EURACHEM/CITAC Guide: «Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement» [3].
Ovim radom želimo pokazati da je podatak o mjernoj nesigurnosti još jedan od načina koji doprinosi kvaliteti mjernog rezultata i unapređenju sustava kontrole kvalitete u laboratoriju.

Ključne riječi

određivanje mjerne nesigurnosti; normizacija mjeriteljstva; mlazno gorivo GM 1; sadržaj kiseline u mlaznom gorivu

Hrčak ID:

7381

URI

https://hrcak.srce.hr/7381

Datum izdavanja:

30.6.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.027 *