Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PTICOLIKE KAPALJKE S PODRUČJA JUŽNE LIBURNIJE

Berislav Štefanac ; Muzej antičkog stakla Zadar


Puni tekst: hrvatski pdf 47.834 Kb

str. 115-147

preuzimanja: 467

citiraj


Sažetak

U članku se obrađuju staklene kapaljke oblika stilizirane ptice s područja rimskodobne južne Liburnije. Ukupno je registrirano jedanaest cjelovitih primjeraka, od kojih je pet pronađeno na prostoru antičke nekropole u Zadru, po dvije u Starigradu i Podgrađu kod Benkovca (Asseria), jedna u Ninu te jedan primjerak nepoznate uže lokacije pronalaska.
Riječ je o prilično homogenoj tipološkoj skupini staklenih recipijenata čiji je osnovni oblik ostao nepromijenjen kroz duži vremenski period (1.–4. st.) upravo zbog svoje funkcionalnosti. Glavno je obilježje tih recipijenata cjevasti lijevak (stilizirani rep ptice) smješten na tijelu koji je služio za precizno izlijevanje i ukapavanje raznih tekućina. Tipološki gledano, iznimku čini raritetni primjerak kapaljke tipa askos iz Aserije koji je, uz navedene karakteristike, nešto većih dimenzija te ima ručicu koja premošćuje tijelo posudice.
Ovdje obrađene kapaljke svrstavaju se u relativno rijetke nalaze staklarske produkcije ranocarskog perioda. Drugim riječima, južnoliburnske primjerke karakteriziraju odlike staklarskih proizvoda iz kraja 1. i čitavog 2. st., a predložene datacije pojedinih kapaljki iz Jadera i Enone potkrijepljene su datacijom ostalih priloga iz grobnih cjelina u kojima su pronađene. Prema morfološkim karakteristikama i najbližim komparacijama, južnoliburnske kapaljke možemo smatrati importom s područja Istočnog Sredozemlja, najvjerojatnije iz Sirije ili sa Cipra.

Ključne riječi

staklene kapaljke; guttus; antička Liburnija

Hrčak ID:

74995

URI

https://hrcak.srce.hr/74995

Datum izdavanja:

2.4.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.319 *