Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RELJEFNO ORNAMENTIRANI VRČIĆI SIRIJSKE STAKLARSKE PRODUKCIJE S PODRUČJA JUŽNE LIBURNIJE

Ivo Fadić ; Muzej antičkog stakla u Zadru
Berislav Štefanac ; Muzej antičkog stakla u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 5.284 Kb

str. 275-350

preuzimanja: 876

citiraj


Sažetak

Od bogate produkcije i importa skupocjenih staklenih predmeta s istočnog Mediterana, odnosno iz sirijsko-palestinskih staklarskih radionica, u ovom radu izdvojeni su stakleni vrčići s reljefno ornamentiranim tijelom. Vrlo su srodni sirijsko-palestinskim vrčićima staklarski proizvodi – amforisci – bočice reljefno ornamentirana tijela s dvije ručke. Oni često imaju identičan reljefni ukras na trbušastu tijelu, ali zbog brojnih inačica i bolje preglednosti ovdje su obrađeni samo vrčići. Njih je po raznolikosti motiva i obliku tijela moguće kategorizirati u osam skupina. To su: 1. cilindrični vrčići s dionizijskim simbolima, 2. cilindrični vrčevi s raznolikim biljnim i životinjskim motivima, 3. cilindrični vrčići s vegetabilnim motivima, 4. vrčići ovoidna tijela s motivom vitica, 5. vrčići ovoidna tijela s motivom rombova, 6. vrčići ovoidna tijela s okomitim reljefnim rebrima, 7. vrčić bikonična tijela s ukrasom reljefnih arkada i linija, 8. vrčić kruškolika tijela ukrašen raznolikim reljefnim motivima.
Sudeći po velikoj brojnosti nalaza reljefno ornamentiranih vrčića, te amforiska i aribalosa, evidentno je da su stanovnici antičke Liburnije već u prvim desetljećima 1. stoljeća po Kristu imali jake trgovačke odnose s Orijentom, ali i klijentelu koja je sebi mogla priuštiti kupnju ovakvih skupocjenih staklenih proizvoda i njihova sadržaja. S obzirom na to da je riječ o uobičajenijim, ali u Rimskom Carstvu ipak rijetkim proizvodima iz sirijsko-palestinskih staklarskih radionica, njihova zavidna prisutnost upravo na prostoru južne Liburnije potvrđuje ekonomsku moć, visoki standard i estetski ukus stanovništva.

Ključne riječi

Liburnija; antičko staklo; reljefni vrčići; puhanje u kalup; Zadar (Iader); Nin (Aenona); Podgrađe kod Benkovca (Asseria); Starigrad (Argyruntum); 1. stoljeće po Kristu

Hrčak ID:

75003

URI

https://hrcak.srce.hr/75003

Datum izdavanja:

8.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.949 *