Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

DONJE SELO U KONTEKSTU EUROPSKE TRADICIJE SV. MARTINA

Antonija Zaradija Kiš orcid id orcid.org/0000-0002-2013-9398 ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.952 Kb

str. 165-190

preuzimanja: 1.017

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 93 Kb

str. 190-191

preuzimanja: 354

citiraj


Sažetak

U studiji se razmatra važnost tradicije sv. Martina biskupa na otoku Šolti, i to u Donjem Selu, jednom od najstarijih šoltanskih naselja. Sv. Martin (11. studenoga) je nebeski zaštitnik sela kojemu je posvećena župna crkva. Oltarna pala u župnoj crkvi likovno je posebna i na europskoj razini.
Martinska posebnost Donjega Sela sadržana je u očuvanom pučkom običaju Martinja i sačuvanoj martinskoj pjesmi Pisam sv. Martina biskupa od Turona grada, jedinstvenim pučkim nabožnim stihovima koji su se sačuvali u cijelosti te se i danas izvode o Martinju.
Društvena posebnost je Bratovština sv. Martina, jedina u Hrvatskoj, koja je nedavno obnovljena i funkcionira kao zavičajna udruga čija je briga za očuvanje lokalne baštine i njezinu promidžbu posebno istaknuta. To se dokazalo 2010. godine kad je obilježena 260. obljetnica Bratovštine i posvećenja župne crkve sv. Martina na dan ljetnoga sv. Martina, 4. srpnja i to na poseban način: postavljanjem Stope sv. Martina, jedinstvenim europskim obilježjem 21. stoljeća, čime se Donje Selo upisalo na popis europskih martinskih postaja sa željom uspostavljanja i obogaćivanja suradnje s martinskim lokalitetima ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje. Cjelokupan projekt Sveti Martin, Europljanin, simbol dijeljenja s drugima (Saint Martin personnage européen, symbole du partage) pripada Europskom kulturnom centru sv. Martina iz Toursa, koji podržava Vijeće Europe, a koje je europski kulturni martinski itinerar proglasilo “Velikim itinerarom Vijeća Europe”, unutar kojega Donjem Selu na otoku Šolti odsada pripada posebno mjesto.

Ključne riječi

Donje Selo; Šolta; sv. Martin; Bratovština sv. Martina; kultura; književnost; Martinje; Stopa sv. Martina; Europa

Hrčak ID:

75103

URI

https://hrcak.srce.hr/75103

Datum izdavanja:

20.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.448 *