Drvna industrija, Vol. 62 No. 4, 2011.
Stručni rad
https://doi.org/10.5552/drind.2011.1109
Promjena koeficijenta upijanja vode smrekovine (Picea abies (L.) Karst.) zbog njezine termičke modifikacije
Alexander Pfriem
orcid.org/0000-0001-6999-6182
; Fakultet za znanost o drvu i tehnologiju Sveučilišta primijenjenih znanosti, Eberswalde, Njemačka
Sažetak
Cilj istraživanja bio je procijeniti utjecaj termičke modifikacije smrekovine (Picea abies (L.) Karst.) na svojstvo upijanja vode. Bilježenjem količine vode što ju upiju drvni uzorci nakon njihova djelomičnog uranjanja može se, prema normi EN ISO 15148:2002, odrediti koeficijent upijanja vode. Termičkom modifikacijom drva mijenja se svojstvo upijanja vode u ovisnosti o površini presjeka drva. U radijalnome i tangencijalnom smjeru upijanje vode se smanjuje u modificiranog drva. Suprotno tomu, u uzdužnom se smjeru upijanje vode povećava.
Ključne riječi
anizotropnost; termička modifikacija; koeficijent upijanja vode
Hrčak ID:
75158
URI
Datum izdavanja:
22.12.2011.
Posjeta: 3.111 *