Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.5552/drind.2011.1109

Promjena koeficijenta upijanja vode smrekovine (Picea abies (L.) Karst.) zbog njezine termičke modifikacije

Alexander Pfriem orcid id orcid.org/0000-0001-6999-6182 ; Fakultet za znanost o drvu i tehnologiju Sveučilišta primijenjenih znanosti, Eberswalde, Njemačka


Puni tekst: engleski pdf 902 Kb

str. 311-313

preuzimanja: 1.568

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je procijeniti utjecaj termičke modifikacije smrekovine (Picea abies (L.) Karst.) na svojstvo upijanja vode. Bilježenjem količine vode što ju upiju drvni uzorci nakon njihova djelomičnog uranjanja može se, prema normi EN ISO 15148:2002, odrediti koeficijent upijanja vode. Termičkom modifikacijom drva mijenja se svojstvo upijanja vode u ovisnosti o površini presjeka drva. U radijalnome i tangencijalnom smjeru upijanje vode se smanjuje u modificiranog drva. Suprotno tomu, u uzdužnom se smjeru upijanje vode povećava.

Ključne riječi

anizotropnost; termička modifikacija; koeficijent upijanja vode

Hrčak ID:

75158

URI

https://hrcak.srce.hr/75158

Datum izdavanja:

22.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.111 *