Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

KLJUČNI UTJECAJI NA TRŽIŠTE MAZIVA HRVATSKE I TRŽIŠTA U OKRUŽENJU

Robert Mandaković ; GOMA


Puni tekst: hrvatski pdf 344 Kb

str. 293-306

preuzimanja: 916

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 213 Kb

str. 307-316

preuzimanja: 1.332

citiraj


Sažetak

Nastavljaju se značajne i stalne promjene na tržištu maziva u Europi i svijetu, pa tako i na mini tržištima kao što su Hrvatska i susjedne zemlje u jugoistočnoj Europi. Trendovi potrošnje i potražnje za mazivima i baznim uljima nejednoliko su raspoređeni, ponajprije zbog općih globalnih ekonomskih zakonitosti te i dalje prisutne duboke ekonomske krize u široj regiji. Unutar regije i dalje postoje velike razlike u pogledu zahtjeva za kvalitetom i trendu rasta-pada potrošnje nakon početka krize 2008. godine.
U radu je prezentirana procjena potrošnje maziva u regiji s naglaskom na Hrvatsku. Razmatrana je djelatnost lokalnih proizvođača maziva s aspekta očekivanog razvoja tržišta. Prikazan je utjecaj trendova kvalitete maziva, koji se također razlikuju na međusobno bliskim tržištima jugoistočne Europe.
Dana je i procjena utjecajnih glavnih trendova na tržištu Hrvatske i tržišta u okruženju.

Ključne riječi

maziva; tekućina za obradu metala (TOM; tržišni razvoj i predviđanja; gledište industrijskog restrukturiranja i tehnološkog razvoja; gospodarska kriza; Hrvatska i zemlje u okruženju; svijet; razdoblje 2009.-20012. g

Hrčak ID:

75299

URI

https://hrcak.srce.hr/75299

Datum izdavanja:

21.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.955 *