Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RAZLIKE MEĐU KULTURAMA PŠENICE U PARAMETRIMA ZRNA U ODNOSU NA PROIZVODNJU ETANOLA

Daniela Mikulíková ; Plant Production Research Center Piešťany, Division of Plant Biology, Slovakia
Viera Horváthová ; University of SS. Cyril and Methodius in Trnava, Department of Biotechnology, Trnava, Slovakia
Ľubomír Rückschloss ; Plant Production Research Center Piešťany, Division of Plant Biology, Slovakia
Soňa Gavurníková ; Plant Production Research Center Piešťany, Division of Plant Biology, Slovakia
Alžbeta Žofajová ; Plant Production Research Center Piešťany, Division of Plant Biology, Slovakia
Ján Kraic ; Plant Production Research Center Piešťany, Division of Plant Biology, Slovakia


Puni tekst: engleski pdf 157 Kb

str. 3-7

preuzimanja: 516

citiraj


Sažetak

Vrijednosti uzoraka zrna pšenice (prinos zrna, tvrdoća, sadržaj proteina, škrob, amilaza i aktivnost a-amilaze) uspoređivali su se u odnosu na proizvodnju etanola. Dobiveni rezultati ukazuju na signifikantne razlike između kultivara u sadržaju amilaze, aktivnosti a-amilaze i tvrdoći zrna u odnosu na prinos zrna, sadržaj proteina i škroba, gdje vrijednosti nisu bile signifikantne. Kultivar je imao utjecaja na sadržaj amilaze, aktivnost
a-amilaze i tvrdoću zrna. Obje metode ispitivanja na fermentaciju škroba – odvojena hidroliza i fermentacija (SHF), kao i istovremena saharizacija i fermentacija (SSF), pokazale su razliku među kultivarima u prinosu etanola.

Ključne riječi

pšenica; kultivari; škrob; a-amilaza; amilaza; etanol

Hrčak ID:

75829

URI

https://hrcak.srce.hr/75829

Datum izdavanja:

20.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.386 *