Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Što je učinjeno da se smanji kiselost mlijeka u TMP "Pionir", Županja

Božidar Maslovarić ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 460 Kb

str. 139-142

preuzimanja: 3.164

citiraj


Sažetak

Svježe i zdravo mlijeko u prvo vrijeme poslije mužnje nema ni kiseo ni lužnat okus, ili govoreći rječnikom kemičara: ono je neutralne reakcije. Ipak to nije potpuno točno, jer je naše osjetilo za okus nesavršeno: upotrebom jednog reagensa vidjet ćemo, da je mlijeko ipak malo kiselo, a upotrebom drugog reagensa očitovat će i alkalična svojstva. Prema tome mlijeko je amfoternog karaktera, jer djeluje ujedno i kao kiselina i kao baza. Ova osobina mlijeka uvjetovana je svojim heterogenim sastavom.

Ključne riječi

mlijeko; kiselost mlijeka

Hrčak ID:

76142

URI

https://hrcak.srce.hr/76142

Datum izdavanja:

1.6.1953.

Posjeta: 3.721 *