Izlaganje sa skupa
SIGURNOST HRANE ZA ŽIVOTINJE I PRIMJENA HACCP-A U TVORNICAMA HRANE ZA ŽIVOTINJE
Marijana Sokolović
orcid.org/0000-0003-3373-7415
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ines Ruk
; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska
Sažetak
Sigurnost hrane za životinje neophodna je za zdravlje i proizvodnost životinja. Zbog opasnosti od mikrobioloških kotaminacija i prisutnosti različitih štetnih tvari u proizvodima životinjskog podrijetla za zdravlje ljudi nastoje se uspostaviti sustavi kontrole i osiguranja kvalitete hrane za životinje kao početka prehrambenog lanca. Mikrobiološki najznačajnija onečišćenja posljedica su onečišćenja patogenim bakterijama poput salmonela, plijesnima te mikotoksi-nima. Sustav analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka trebao bi se provoditi u čitavom procesu proizvodnje hrane i hrane za životinje, pa tako i u tvornicama hrane za životinje. Sustav se uspostavlja na temelju stvarne situacije u proizvodnji pri čemu se analiziraju potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti tu proizvodnju, definiraju se kontrolne točke, granične vrijedosti prihvatljivosti kontrolnih rezultata. Izradom plana popravnih radnja u slučaju odstupanja od dozvoljenih, uglavnom zakonski propisanih kontrolnih vrijednosti sprječavaju se moguća onečišćenja hrane za životinje. U radu su opisani najznačajniji mikrobiološki i kemijski čimbenici koji mogu utjecati na uspješnost proizvodnje sigurne hrane za životinje kao i primjer primjene sustava samokontrole na načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka.
Ključne riječi
sigurnost hrane; hrana za životinje; HACCP; proizvodnja
Hrčak ID:
76741
URI
Datum izdavanja:
15.10.2011.
Posjeta: 4.024 *