Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

DINAMIKA KISIKA U VODI ŠARANSKIH RIBNJAKA U FUNKCIJI POVEĆANJA PROIZVODNJE

Ljubica Debeljak ; Agronomski Fakultet u Zagrebu
Ž. Bebek
Krešo Fašaić


Puni tekst: hrvatski pdf 2.589 Kb

str. 10-14

preuzimanja: 661

citiraj


Sažetak

Istraživanja su provedena u ribnjačarstvu »Donji Miholjac« u devet mladičnjaka, pojedinačne veličine 8 do 10 ha. U mladičnjacima A, B, C i D uzgajan je jednogodišnji šaranski mlađ, a u mladičnjacima E, F, G, H, I ovogodišnji šaranski mlađ. Istraženi su hidrokemijski režim, količina planktona i faune dna te odnos između količine kisika otopljenog u vodi, kratkotrajnog testa biokemijske potrošnje kisika (BPK-24 sata), proizvodnje ribe i hranidbenog koeficijenta u uvjetima prihranjivanja riba žitaricama i smjesom u obliku tijesta.
Rezultati istraživanja uneseni su u tablice 1. 2. i u slike 1, 2. i 3.
U vrijeme istraživanja hidrokemijski je režim bio zadovoljavajući, izuzevši količinu kisika otopljenog u vodi i biokemijsku potrošnju kisika (BPK-24 sata), koji su se kretali na razini od 2,56 mg/L do 9,44 mg/L (30% do 111%), odnosno i od 1,2 mg/L/24 sata do 7,68 mg/L/24 sata.
Utvrđena je vrlo izražena korelacija između količine kisika otopljenog u vodi, biokemijske potrošnje kisika, abundacije planktona, prozirnosti vode i hranidbenog koeficijenta. Povećanje vrijednosti biokemijske potrošnje kisika i smanjenje količine kisika otopljenog u vodi ribnjaka u kojima je riba prihranjivana smjesom uzrokovali su povišenje hranidbenog koeficijenta i smanjenje prirasta riba.

Ključne riječi

DINAMIKA KISIKA; ŠARANSKI RIBNJACI

Hrčak ID:

76747

URI

https://hrcak.srce.hr/76747

Datum izdavanja:

1.3.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.283 *