Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

GENETIKA RIBA

Tomislav Treer ; Agronomski fakultet, Zavod za ribarstvo, pcelarstvo i specijalnu zoologiju, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.848 Kb

str. 35-54

preuzimanja: 1.956

citiraj


Sažetak

U radu se daje pregled osnovnih pravaca u istraživanju genetike riba. Poglavlja su raspoređena tako da obuhvaćaju područja kvalitativne genetike, kvantitativne genetike, to citogenetike. Unutar svakog od tih područja prikazuju se različiti načini nasljeđivanja svojstava u riba.
Naglašeno je mjesto genetike riba, kao jednog od najvažnijih područja znanstvenih istraživanja u akvakulturi, koje u Hrvatskoj tek očekuje svoj puni razvoj. Iznose se primjeri za komponente kvalitativne genetike - dominacijsko i aditivno djelovanje gena, epistaze, vezane gene i pleitropizam, a posebno se ističe važnost primjene u akvakulturi aditivne varijance selekcijom, to dominacijske varijance hibridizacijom. Od drugih komponenata kvantitativne genetike upozorava se na pogreške koje mogu nastati, ako se ne vodi dovoljno računa o ekološkoj varijanci i varijanci genetsko-ekološke interakcije.
Naglom razvoju citogenetike posvećeno je posebno poglavlje, a kojemu se, uz kariotipove i nasljeđivanje spola u riba, objašnjavaju i brojni oblici kromosomskih aberacija. Medu njima se po značenju za akvakulturu napose ističe ginogeneza, ali i poliploidija, to drugi oblici genetičkog inženjerstva.

Ključne riječi

genetika; riba

Hrčak ID:

77086

URI

https://hrcak.srce.hr/77086

Datum izdavanja:

28.5.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.769 *