Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

SALMONIRANJE PASTRVA

Giorgio Bauce


Puni tekst: hrvatski pdf 1.446 Kb

str. 89-91

preuzimanja: 850

citiraj


Sažetak

Pigmentacija je jedna od najvažnijih organoleptičkih svojstava hrane koju čovjek konzumira.
U prvome redu jednu od osnovnih uloga ima izgled hrane (boja, oblik itd.), a isto tako i njezin miris hrane. Svi ovi podražaji aktiviraju kao refleks lučenje koje je potrebno za dobru probavu.
Mnogi su od nas s gađenjem odbili neku hranu, kao naprimjer kada je žumanjak jajeta počeo poprimati zelenu boju. Očito je, dakle, da je boja jedan od najvažnijih činilaca privlačnosti dobre hrane, i to čak toliko da ćemo prigovoriti na kvalitetu nekog proizvoda samo zbog njezina izgleda. U primjeru salmonirane pastrve većina konzumenata vjeruje da je taj tip pastrve drukčiji (hranjiviji, lakše probavljiv) od pastrve koja ima bijelo meso.

Ključne riječi

Hrčak ID:

77186

URI

https://hrcak.srce.hr/77186

Datum izdavanja:

20.9.1989.

Posjeta: 1.275 *